Radikale: Frygteligt at udvise børn

Børn helt ned til to år bliver nægtet at bo sammen med deres forældre i Danmark. - Vi kan ikke gøre noget lige nu, lyder det.

Phatteera på syv år skal udvises fra Danmark selvom hun går i dansk skole og er ved at have lært sproget. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er helt uacceptabelt, at børn ned til to år bliver adskilt fra deres forældre og udvist af Danmark.

Det understreger Det Radikale Venstre efter sagen om den kun syv-årige pige Phatteera, som står til at blive sendt ud af landet i morgen.

- Det er helt uacceptabelt, siger Marianne Jelved.

- Reglerne er modbydelige, tilføjer Zenia Stampe.

Zenia Stampe har tidligere understreget, at det strider direkte mod de radikales grundholdning, at børn ikke må bo hos deres forældre. Alligevel er der intet at gøre for de børn, som står til at blive udvist inden marts, hvor regeringen forventer at være klar til at lempe reglerne for familiesammenføring.

- Vi synes, at reglerne, der gør at børn bliver sendt ud, er frygtelige, men det er nu engang sådan lovgivningen er lige nu. Der er masser af politisk vilje til at sætte udvisningerne i bero indtil vi er klar med konkrete lovforslag, men juristerne hiver i bremsen, siger Zenia Stampe til Berlingske.

Hun tilføjer dog, at hun gerne vil høre andre juristers vurdering af spørgsmålet. Marianne Jelved understreger, at hun stoler på justitsministerens afgørelse:

- Jeg er nødt til at tro på ministeren, når han siger, at det ikke er muligt at sætte sagerne i bero. Vi kan jo ikke tvinge ministeren til at gøre noget, han ikke mener at have lovhjemmel til, siger hun.

Løfte om at lempe udvisningsregler

I forbindelse med finansloven for 2012 indgik Enhedslisten og Liberal Alliance en aftale med SRSF-regeringen om at lempe udlændingereglerne på en række områder - for eksempel skal familiesammenføringsreglerne ændres således at børn ikke »kommer i klemme«.

I går forklarede justitsminister Morten Bødskov (S), at det ikke er muligt, at sætte udvisningerne på pause, indtil regeringen til foråret er klar til at udføre lempelserne.

- Vi hverken kan eller må sætte sagsbehandlingen i bero. Derfor arbejder vi på højtryk, for at få et nyt retsgrundlag, sagde han til TV-Avisen, efter Enhedslisten direkte havde opfordret ham til at gå ind i sagen.

Enhedslisten: Handling nu

Johanne Schmidt-Nielsen fra Enhedslisten kræver fortsat indgriben. Det er nu, der er brug for det, påpeger hun:

- Regeringen har meldt klart og tydeligt ud, at reglerne for familiesammenføring af børn er urimelige og har samtidig forpligtet sig til at ændre loven til marts. Men det hjælper ikke de børn, som her og nu risikerer at blive adskilt fra deres forældre, Johanne Schmidt-Nielsen.

Hun har forståelse for, at man ikke kan lave nye love fra den ene dag til den anden, men hun mener at justitsministeren som minimum bør sætte udvisningerne af børn i bero. 

Amnesty: Nemt at sætte udvisninger i bero

Berlingske har talt med en række juraeksperter, og der er delte meninger om, hvorvidt juraen forhindrer regeringen i at sætte udvisningerne på pause. Ifølge jurist hos menneskerettighedsorganisationen Amnesty, Claus Juul, er der intet i vejen for et midlertidigt udvisningsstop:

- Justitsministeren kan helt enkelt bede sine embedsmænd om at skrive et notat, som sætter sagerne i bero med henblik på at revidere praksis. Ministeren skal bare sige: Vi skal ikke længere have en generel formodningsregel, som pr. automatik går ud fra, at børn ikke kan integreres, siger Claus Juul.

Pausen for udvisninger kan gælde både tidligere og kommende afgørelser, mener han.

Andre eksperter som for eksempel juraprofessor Claus Haagen Jensen fra CBS er tilbøjelige til at give Morten Bødskov ret i, at politisk indgriben ikke er mulig. Claus Haagen understreger dog, at han ikke er sikker.

På lørdag den 10. december står den syv-årige Phatteera til at blive sendt tilbage til Thailand, men sandsynligvis har myndighederne ikke tænkt sig at komme og hente hende med tvang. Men ud skal hun ifølge loven, da hun har fået afslag på at blive familiesammenført med sin mor i Danmark, selvom både moderen og søsteren har boet her i landet siden 2007.

Phatteeras sag er langt fra et enestående tilfælde. Inden for de seneste måneder har Berlingske fortalt historierne om både syv-årige Zichun fra Kina, 13-årige Sirapat fra Thailand og otte-årige Ripa fra Bangladesh.

Udlændingeservice begrunder Phatteeras afslag med, at hun - selvom hun går i dansk skole - ikke har tilknytning nok til Danmark, blandt andet fordi hun nåede at starte i en thailandsk skole, inden hun kom hertil.

Siden 2005 har 800 børn fået afslag på familiesammenføring i lignende sager og sidste år blev reglerne for familiesammenføring endnu engang strammet - endda helt uden at Folketinget havde vedtaget det. En højesteretsdom fra marts samme år udløste nemlig en praksisændring hos embedsmændene i Integrationsministeriet, som pludselig fik væsentligt løsere tøjler til at udvise helt små børn.

Før var børn, som endnu ikke havde nået skolealderen, som regel altid blevet familiesammenført, men nu faldt aldersgrænsen for, hvornår børn var uegnede til »vellykket integration.« Der er eksempler på udvisninger af børn helt ned til to år.

I 2010 blev 206 børn under 12 år udvist af Danmark.