Radikale får massiv valgsejr: »Vi skal tilbage til systemskiftet i 2001 for at finde noget lignende«

Det Radikale Venstre står til at blive kongemager i dansk politik med et samlet valgresultat, der kan gå over i historien som en milepæl for mange i partiet. De Radikale står stærkt før armlægning med Socialdemokratiet.

Valgfest hos Det Radikale Venstre i Inde Slotsgård på Christiansborg. Morten Østergaard uddeler krammere til partiets nestor og tidligere formand Marianne Jelved. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup Linda Kastrup

Det Radikale Venstre får en massiv valgsejr, som giver mindelser om partiets seneste store valgaftener i 2005 og 2011, hvor partilederne hed henholdsvis Marianne Jelved og Margrethe Vestager.

Næsten alle stemmer er nu optalte og partiet står til 8,6 procent og 16 mandater ifølge DR klokken 00.10. Det er en fordobling, og partiet er nu lige så stort som Dansk Folkeparti, der får en kæmpe vælgerlussing.

»Vi skal tilbage til systemskiftet i 2001 for at finde noget lignende,« sagde Morten Østergaard, da han ankom til partiets valgfest i Indre Slotsgård på Christiansborg.

Valgfest hos Radikale Venstre i Indre Slotsgård på Christiansborg, hvor partiet har sat et stort telt op. Der var vild jubel, da DR fremlagde exitpoll klokken 20.00, som spåede massiv radikal fremgang. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Her holdt Det Radikale Venstre sejresfest ført an af en stor flok unge politiske aktive fra partiets ungdomsorganisation. De festede løs i et stort, hvidt havetelt, som man kender det fra sølvbryllupper og lignende.

»Større end SF, større end SF,« sang og skreg de unge Radikale blandt andet.

Historisk milepæl

Fra talerstolen klargjorde Morten Østergaard, at dette valgresultat markerede en historisk milepæl for mange radikale. Ikke mindst fordi Dansk Folkeparti går markant tilbage.

»Vi står i en situation, hvor det som gjorde mange af os politisk aktive. Det som bragte mig ind i politik: Et ønske om endegyldigt at få et opgør med systemskiftet fra 2001, som i to årtier har holdt dansk politik i et symbolpolitisk jerngreb. Ved I hvad mine damer og herrer, nu er det slut,« sagde han om den politiske linje fra de seneste årtier, hvor DF har ført an med stadig flere udlændingestramninger.

Der var spredte klapssalver og juhu-råd hos de radikale, da tallene og prognoserne for Socialdemokratiet blev læst op på tv-skærmene i løbet af aftenen. Mette Frederiksens parti står nemlig i stampe rent vælgermæssigt og går ikke frem.

Forude venter formentlig hårde forhandlinger med Socialdemokratiet, fordi Morten Østergaard har gjort det klart, at han ønsker en aftale med partiet, før han vil pege entydigt på Mette Frederiksen (S) som landets næste statsminister. Her kan styrkeforholdet mellem de to partier blive relevant.

Mange socialdemokrater husker med gru tilbage på regeringsforhandlingerne med de Radikale i 2011, hvor partiet måtte give store indrømmelser til Margrethe Vestager, som også dengang gik frem ved valget.

Gruppenæstformand Sofie Carsten Nielsen (R) vurderede tidligt på aftenen, at mandatfordelingen ville blive afgørende under forhandlingerne.

»Det er mandaterne, der taler i sådan en situation. Jo, større styrke man får under valget. Jo, stærkere går man ind til forhandlingerne. Det er helt givet, at det er sådan det foregår,« sagde hun.

Ros fra Vestager

Valgfesten på Christiansborg var så radicool, som den kunne blive med bordfodbold, DJ og unge mænd med moderne fuldskæg og stumpede bukser. Morten Østergaard blev fejret som en helt.

EU-kommisær og tidligere formand for det lille midterparti Margrethe Vestager havde svært ved at skjule begejstringen, da hun ankom til valgfesten. Hun nærmest overstrømmede journalisterne med positive lovprisninger af Morten Østergaard.

»Han er en fantastisk leder, og han er alt det, man kan håbe på for Det Radikale Venstre.«
»Han er udadvendt, varm og dejlig. Han er virkelig optaget af, hvordan vi får et bedre klima. Hvad mere kan vi bede om,« sagde den tidligere økonomi- og indenrigsminister.

Fra talerstolen lagde Morten Østergaard ikke skjul på, at det havde været en hård valgkamp. Han fortalte, at hans kone, som formentlig har trukket det store læs på hjemmefronten de seneste uger, havde omskrevet et gammelt slogan fra Ekstra Bladet. Det lød nu:

»Find dig i Morten og find dig i hvad som helst,« sagde han.

En tv-vært spøgte med, at Mette Frederiksen muligvis kunne få brug for samme slogan.