Radikale: Bizart at straffe 12-årige

De Radikales retsordfører mener, de borgerlige partier er havnet på en glidebane, når de foreslår at sænke den kriminelle lavalder fra 15 til 12 år.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De Radikale vil ikke være med til at sænke den kriminelle lavalder til 12 år, sådan som Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance foreslår.

»Rent menneskeligt synes jeg, det er lidt underligt, at de borgerlige har så stort et behov for at straffe børn. Det er lidt bizart at stemple et barn på 12 år som kriminel. Det er en mærkelig tilgang at have til børn, der gør noget, de ikke burde,« siger de Radikales retsordfører Jeppe Mikkelsen (R).

Han tror ikke på, at unge spekulerer i at begå noget kriminelt, inden de fylder 15 år, som i dag er den nedre grænse for, hvornår man kan straffes.

»Vi går absolut ikke ind for at straffe børn helt ned til 12 år. Ikke fordi, der ikke skal være konsekvenser, men det rigtige er ikke at stemple unge på 12 år som kriminelle og give dem en dom, der kan ødelægge deres videre liv,« siger Jeppe Mikkelsen.

Den radikale ordfører peger på, at al statistik viser, at kriminaliteten - herunder ungdomskriminaliteten - er for nedadgående.

»Hvis vi kigger på det statistiske, er der ikke nogen udvikling, der kan retfærdiggøre så drastisk et tiltag som at sænke den kriminelle lavalder til 12 år. Kriminelle unge under 15 år er en sag for de sociale myndigheder. Så kan vi kigge på en bedre social indsats, det vil vi i højere grad være åbne over for,« siger Jeppe Mikkelsen, der mener, at de borgerlige er havnet på en glidebane.

»De borgerlige vil gerne straffe folk mere, end vi vil, og det er sådan set fint nok. Men indtil for få år siden stod gode anstændige borgerlige partier på nær Dansk Folkeparti last og brast om en kriminel lavalder på 15 år, så gik man ned på 14 år, og nu taler man så om 12 år. Det er en glidebane, og det synes jeg faktisk er trist,« siger Jeppe Mikkelsen.

Også Socialdemokraterne og SF siger nej til at sænke den kriminelle lavalder.