Radikale: Billigere elvarme er hovedkrav til erhvervspakke

Regeringen forhandler om en erhvervspakke med De Radikale, som har et hovedkrav til forhandlingerne.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen. »Hvis man kun måtte gøre en ting for at fremme den grønne omstilling og sænke CO2-udledningen, så ville det være at reducere elvarmeafgiften,« siger De Radikales leder, Morten Østergaard.
Læs mere
Fold sammen

I dag kan det bedre betale sig at fyre med olie, kul og træflis end at bruge el, når der skal varmes op.

Det mener De Radikale, der vil mindske afgiften på elvarme som en del af forhandlingerne om erhvervspakken, som ventes snart at falde på plads.

»Hvis man kun måtte gøre en ting for at fremme den grønne omstilling og sænke CO2-udledningen, så ville det være at reducere elvarmeafgiften,« siger De Radikales leder, Morten Østergaard.

Energiafgiften på elvarme er 40,5 øre/kWh, men det skal sænkes med 25 øre fremover, hvilket vil koste mindst 300 millioner kroner med tilbageløb ifølge De Radikale.

Partiet mener, at det er et problem, at der foregår en heftig omlægning af kraftvarmeværker til biomasse, fordi man fritager biomasse fra afgifter.

»I en fremtid, hvor vi skal være uafhængige af olie, kul og gas, kan man ikke have et system, som entydigt favoriserer de gamle forurenende brændsler frem for den nye grønne energi,« siger Morten Østergaard.

Han kalder det partiets "største enkeltstående krav" til erhvervspakken, som regeringen i slutningen af august fremlagde sit udspil til.

Siden har der været forhandlinger om delene i pakken.

»Vores ambition med det her er at gøre erhvervspakken grøn. Hvis vi skal bære ved til de andres forslag, skal der være et stærkt grønt element, og det er det, vi kæmper for her,« siger Morten Østergaard.

Et baggrundsnotat fra forhandlingerne viser, at "det er samfundsøkonomisk fornuftigt at nedsætte prisen på elvarme", da prisforskellen til fossile brændsler og biomasse bliver mindre.

Det bekræfter direktør i Dansk Energi Lars Aagaard i en kommentar.

»Det er bidende nødvendigt, at vi får afgiften ned på el, hvis vi skal sikre den grønne omstilling. Vores el bliver stadigt grønnere, så det giver ingen mening, at vi i dag beskatter el langt hårdere end gas og olie«, siger han.