Radikale afviser Barfoeds kritik: Vi dyrker kulturpolitikken

Man behøver ikke at lave kanoner for alting for at dyrke dansk kulturpolitik, siger de Radikales gruppeformand efter konservativ kritik.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er nogle ting, der skiller de Radikale og Det Konservative Folkeparti på det værdipolitiske område, men bare fordi, man ikke nødvendigvis synes, at der skal laves kanoner for alting, er det ikke ensbetydende med, at man ikke dyrker dansk kulturpolitik.

Sådan lyder meldingen fra den radikale gruppeformand, Sofie Carsten Nielsen (R), efter K-formand Lars Barfoed (K) i sin tale på de Konservatives landsråd lørdag kritiserede de Radikale for at svigte historien og kulturen i Danmark.

»Helt overordnet har vi det sådan - og det har vi endda gjort til vores slogan, så vi mener det virkelig alvorligt - at vi samarbejder med dem, der vil. Og vi har lavet rigtig mange gode aftaler med de Konservative på både kulturpolitikken, reformerne, den økonomiske politik og på arbejdsmarkedspolitikken, som jeg synes, der er meget fælles gods i fra Det Radikale Venstre og de Konservative. Det håber jeg ikke, at Lars Barfoed kaster over styr,« siger Sofie Carsten Nielsen.

Men det er rigtigt, at der er nogle ting på værdipolitikken, der skiller de to partier, tilføjer hun:

»Vi vil for eksempel ikke være med til at indføre grænsebomme, og samtidig er vi stolte af at have været med til at indføre vielser for homoseksuelle i den danske folkekirke. Og så synes vi ikke, at man behøver at lave kanoner for alting, men det betyder jo ikke, at vi ikke dyrker dansk kulturpolitik. Det synes jeg, (kulturminister, red.) Marianne Jelved (R) er et fantastisk eksempel på. Hun gør alt, hvad hun kan for noget af det, som virkelig er Danmarks grundlæggende kulturelle arv: Højskolerne og alt, hvad de bærer med sig.«Tidligere lørdag sagde Lars Barfoed fra talerstolen, at det er nødvendigt at slå et slag for den danske kulturarv - en opgave, som han mener regeringen dumper. Samtidig understregede han, at de Konservative er »stolte af at have gennemført vores kulturkanon«.

»Men i samme øjeblik, som (tidligere kulturminister, red.) Per Stig Møller (K) havde forladt Kulturministeriet, og de Radikales Uffe Elbæk overtog hans kontor i Nybrogade - dengang var Uffe Elbæk stadig radikal - i samme øjeblik ophørte al formidling af vores danske kulturkanon. Uffe Elbæk ville nemlig hellere bruge pengene på gøgl,« lød det fra Barfoed.