Radikal spidskandidat vil flytte grænsekontrollen til Sydeuropa og har byen på billedet i tankerne

Halvdelen af spidskandidaterne til det kommende europaparlamentsvalg peger på migration og grænsekontrol som en af deres mærkesager. Den radikale frontfigur, Morten Helveg Petersen, ser gerne, at de europæiske lande går sammen om fælles grænsekontrol i Sydeuropa og vil »strengt taget hellere flytte grænsekontrollen fra Kruså til Catania«, siger han.

Den sicilianske by Catania ligger på den såkaldt centrale middelhavsrute for flygtninge og migranter, der rejser over Middelhavet til Europa. Fold sammen
Læs mere
Foto: Marie-Laure MESSANA

Det syder og bobler under den sicilianske jord. Med jævne mellemrum går der hul på den sneklædte vulkan, Etna, der troner over havnebyen Catania på østkysten af den italienske ø.

For nogle år siden gik der også – for nu at citere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) – »hul på Europa«, og flygtninge- migrantkrisen vil formentlig sætte et betydeligt præg på den kommende valgkamp til Europa-Parlamentet.

Da Ritzau for ganske nylig bad spidskandidaterne til EU-valget 26. maj angive de tre vigtigste mærkesager i valgkampen, pegede halvdelen på emner som migration og grænsekontrol. Ja, den radikale Morten Helveg Petersen var endda så geografisk konkret at foreslå en fælles europæisk grænsekontrol i førnævnte Catania, der i de senere år har været en af flygtninge- og migrantstrømmenes »hot-spots« – Middelhavets centrale indgangsport til Europa.

»Jeg var der sidste år og så, hvordan italienerne arbejder med at få folk fra borde og med helbredstjek, interview og den slags ting. Der er jo sådan et stort maskineri til det, hvor de har et stort behov for hjælp fra alle os andre i form af myndigheder, politibetjente – alt, hvad der skal til i forhold til en ydre grænse,« siger Morten Helveg Petersen, der »strengt taget hellere vil flytte grænsekontrollen fra Kruså til Catania«, som han siger.

Den radikale spidskandidat anerkender dog, at Italien ikke står alene med problemerne, og siger, at mærkesagen i højere grad handler om sydeuropæisk grænsekontrol end om Catania specifikt.

»Der kunne også have stået Lesbos eller Malaga (i henholdsvis Grækenland og Spanien, red.). Men Catania er brugt, fordi det er konkret, og fordi jeg selv har set, hvad der sker der,« siger han.

Frygter ikke genstridige italienere

Hvad får dig til at tro, at det er muligt at oprette en fælles europæisk grænsekontrol i Catania? Den nye italienske regering har en langt hårdere kurs i migrationspolitikken, og landets magtfulde indenrigsminister, Matteo Salvini, har sagt, at Sicilien ikke skal være Europas flygtningelejr?

»Det, som Salvini råber og skriger på, er jo også, at der skal mere solidaritet til. Det er i hvert fald det, jeg lægger i det her,« siger Morten Helveg Petersen.

Som radikal er han fortaler for et europæisk kvotesystem, hvor EUs medlemsstater hver tager en andel af Europas flygtninge ud fra en europæisk fordelingsnøgle.

»For at være helt knusende ærlig, må vi se i øjnene, at siden antallet af mennesker på flugt var på sit højeste i sommeren 2015, er vi jo ikke kommet mange skridt videre i forhold til en egentlig, fælles løsning på det her,« siger han:

»Jeg tror, italienerne som sådan er trætte af, at de andre EU-lande vender dem ryggen.«

Når først flygtningene og migranter ankommer til Italien, har de jo allerede krydset Middelhavet. Det er mildt sagt en farlig tur med mange dødsfald til følge hvert år. Ville det ikke være langt mere humanistisk med en grænsekontrol allerede på den afrikanske side af Middelhavet?

»Jo, det skal vi også have. Det her tema med at etablere centre uden for Europas grænser er helt klart også en del af løsningen,« siger Morten Helveg Petersen, men kalder det samtidig »enormt besværligt«.

»For det skal jo drives med fuld respekt for værdighed og menneskerettigheder,« siger han.

Hvorfor hedder din mærkesag så grænsekontrol i Catania og ikke i Tripoli eller Beirut?

»Igen, det er brugt som et konkret eksempel, fordi jeg har set det med egne øjne. Men det andet er helt klart en del af løsningen, også.«

De Radikales spidskandidat til europaparlamentsvalget, Morten Helveg Petersen (til venstre), i selskab med DFs Morten Messerschmidt under EU-valget i 2014. Dengang var der ikke grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse. Det er der i dag, men Helveg Petersen ser hellere en fælles europæisk grænsekontrol i Sydeuropa. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen.

»En permanent situation«

​Ifølge Morten Helveg Petersen er Europa ikke bare vidne til en flygtningekrise.

»Men en permanent situation, hvor der over de næste årtier vil være et tryk på den ydre grænse«, siger han.

Og trods de politiske initiativer, der har til formål at styrke EUs grænseagentur, Frontex, og trods EUs flygtningeaftale med Tyrkiet fra 2016 og opførelsen af grænsehegn på flere af EUs ydre grænser, vil emnet utvivlsomt blive centralt i den kommende EU-valgkamp.

I Ritzaus rundspørge oplyser Venstres spidskandidat, Morten Løkkegaard, at »Venstre arbejder for et nyt europæisk asylsystem, hvor asylansøgere håndteres allerede ved Europas ydre grænse«, mens Liberal Alliances Mette Bock slår på, at »de ydre grænser skal sikres«.

Også Dansk Folkepartis Peter Kofod Poulsen understreger i sin besvarelse, at »de ydre grænser skal lukkes«.

DF-politikeren vil ligeledes gå til valg på retten til national grænsekontrol og modstanden mod en kvotefordeling af flygtninge i EU.

Peter Kofod Poulsen, der formentlig er Morten Helveg Petersens politiske modstykke i EU-valgkampen, giver da også de radikale tanker en lunken respons. DF-kandidaten skriver i en SMS, at en fælles europæisk grænsekontrol »som udgangspunkt« lyder godt, »hvis det indebærer, at EU endelig vil leve op til det, vi – nationalstaterne – blev stillet i udsigt for 18 år siden om lukkede ydre grænser«.

»Men det vil ikke udelukke stærk national grænsekontrol, og vi kan under ingen omstændigheder acceptere en fordeling af migranter til landene, da det sætter nationalstaternes selvbestemmelse ud af kraft,« tilføjer han.

Næppe fælles fodslag, men...

​Den danske regering har hidtil ligeledes modsat sig en europæisk kvotefordeling af flygtninge, og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har heller ikke tilkendegivet den store trang til at ophæve grænsekontrollen mod Danmark, som også Socialdemokratiet støtter.

Morten Helveg Petersen erkender, at det er svært at finde fodslag bag de radikale tanker.

Var det så ikke smartere at komme med et forslag, som kommer partierne mere i møde, frem for det her, som nogen måske anser for gammel vin på nye flasker?

»Men jeg tror, det er den vej, vi skal gå. Det er det, jeg tror på, står for og brænder for. Det kan ikke nytte noget bare at lægge sig ned for dem, der tror på grænsekontrollen ved Kruså. Det er ikke det, der løser situationen efter min bedste overbevisning. Men det er der, den politiske kamp står,« siger de Radikales spidskandidat.

Der afholdes valg til Europa-Parlamentet søndag 26. maj.