Radikal partileder vil gøre staten til hashsælger

Morten Østergaard har skiftet holdning og går nu ind for statskontrolleret salg af hash i en prøveperiode.

-Jeg går ind for et landsdækkende forsøg med statskontrolleret hashsalg. Jeg har skiftet holdning, skriver De Radikales partileder lørdag på Facebook. Scanpix/Ólafur Steinar Gestsson Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke kun på Christiania, at der i disse dag bliver taget stilling til salget af hash.

Også hos De Radikale har man skiftet holdning til salg af hash.

Lørdag morgen skriver De Radikales partileder, Morten Østergaard, at han nu går ind for statskontrolleret hashsalg, efter i mange år at have fastholdt at sundhedsfaren ved hashmisbrug var tilstrækkeligt et argument for ikke at overveje en legalisering.

-Jeg går ind for et landsdækkende forsøg med statskontrolleret hashsalg. Jeg har skiftet holdning, skriver partilederen lørdag på Facebook.

Allerede på et hovedbestyrelsesmøde i partiet sidste lørdag, blev den statskontrollerede hashhandel ny politik i partiet.

Her vedtog man, at partiet ønsker at komme den organiserede kriminalitet omkring hashhandlen til livs med en treårig prøveperiode af statskontrolleret hash.

- Vi forestiller os en model, hvor salget af hash kun kan foregå via forretninger, der har opnået statslicens.

- Det vil gøre det lovligt for danskere at ryge, købe og opbevare cannabis til eget forbrug og skabe legale veje som erstatning for den organiserede kriminalitet, som i dag styrer hashmarkedet, lyder det.

Partiet ønsker samtidig, at indtægterne fra statskontrolleret hashsalg skal gå ubeskåret til forebyggelse, oplysning og behandling af misbrug.

Det er ikke første gang, at en afkriminalisering af hash har været på dagsordenen i det radikale parti.

Tilbage i 2003 var det partiets politik, at det forsøgsvis skulle gøres lovligt for folk over 18 år at købe hash på caféer, og at hashen skulle belægges med en statsafgift.

Men i 2005 omstødte partiet det forslag, så der er ikke længere var ja til den frie hash. Siden har partiet kun været åben for medicinske forsøg med cannabis.

Med De Radikales nye linje om statskontrolleret salg er der opbakning til at legalisere hash fra Enhedslisten, SF, Alternativet, Liberal Alliance og altså De Radikale.

Folketingets store partier ønsker dog stadigt ikke en legalisering, og dermed er det fortsat ikke flertal for at ændre loven.

/ritzau/