Radikal landsformand vil afskaffe kongehuset

Dronning Margrethe og prinserne er overflødige. I stedet skal der indsættes en præsident i Danmark. Det mener en radikal fraktion med landsformanden for de Radikale, Søren Bald i spidsen. R-leder Margrethe Vestager er imod, da kongehuset virker.

Står det til de Radikales landsformand, Søren Bald, bør kongehuset afskaffes. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En række fremtrædende medlemmer af de Radikales hovedbestyrelse er klar til at afskaffe kongehuset.

»Hvis man alligevel laver en forfatningsændring. Så mener jeg, at det er rigtigt at satse på, at alle embeder er folkevalgte,« siger landsformand, Søren Bald.

Han bakker op om det kontroversielle forslag om at afskaffe Dronning Margrethe og co., som vil blive fremsat på denne weekends landsmøde hos de Radikale.

Det samme gør næstformanden i hovedbestyrelsen, Zenia Stampe, medlem af hovedbestyrelsen, Camilla Hersom.

Og Søren Bald har allerede en afløser for Margrethe klar:

Det virker
»Det ville være naturligt at vælge en præsident i stedet for,« siger han.

Det er ikke en ny debat, der har ramt de Radikale. Gennem mange år har Kongehuset været til diskussion blandt medlemmerne. Måske er det også derfor, at den radikale leder Margrethe Vestager, virker som om, at hun er i syv sind med sig selv omkring forslaget.

»Alle andre steder, siger vi, at det må komme an på, hvad vælgerne mener. Hvis det er en ansættelse, så må det være den bedst kvalificerede, vi ansætter. I Danmark har vi denne ene undtagelse. Der kan jeg sagtens følge argumentet om, at det er noget mærkeligt noget. Men der er bare det ved det, at når den argumentation møder virkeligheden, så kan man se, at det system vi har det virker, så hvorfor lave om på det,« siger Vestager.

Pas på politiet
Principielt mener du ikke, at man kan være født ind i en stilling, men med Kongehuset, kan du gøre en undtagelse – er det sådan, du mener?

»Jeg kan leve med det, fordi det virker.«

Vil det sige, at du tænker mere med hjernen end med hjertet i forhold til om Kongehuset skal afskaffes?

»Jeg tror, at hjertet og hjernen er i en meget indviklet dialog med hinanden. Man kan sige, at jeg bare er mere enig med virkeligheden, end det abstrakte principrytteri.«

Principper eller ej, så tvivler Søren Bald da også selv på, at Margrethe og prinserne er på vej ud foreløbig.

Når den radikale landsformand på lørdag møder op på til landsmødet i Nyborg på Fyn, skal han dog passe på. Det fynske politi ser nemlig ikke med milde øjne på folk, der vil af med Kongehuset. Tirsdag besøgte Dronningen og prins Henrik Ærø. Det førte ifølge Fyens Stiftstidende til, at en 27-årig mand blev anholdt og sendt bag tremmer i tre timer. Årsag: Han ville hilse på det royale par med et banner med påskriften: ”Ned med monarkiet”.