Radikal gruppe blev bedt om ikke at støtte Elbæk i AFUK-sagen

Partifæller blev under Uffe Elbæks "AFUK-sag" bedt om at undgå at bakke ham op i medierne. Senere fulgte talrige irettesættelser og udtalt irritation i den radikale ledelse, fortæller Elbæk i ny udgivelse.

Uffe Elbæk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Katrine Emilie Andersen

Der var ingen offentlig opbakning i medierne fra radikale partifæller, da den daværende radikale kulturminister, Uffe Elbæk, i start-december 2012 stod i sit livs politiske stormvejr.

Dagbladet BT og Danmarks Radio havde bragt historier om, hvordan kulturministeren havde placeret dyre politiske arrangementer på gøglerskolen AFUK, hvor Uffe Elbæk tidligere selv havde været medlem af bestyrelsen og hans mand, Jens Pedersen, var ansat som sekretær.

Den såkaldte "gøglersag" eller "cirkussag" kulminerede med et fire timer langt samråd den 4. december, hvor der opstod tvivl, om Elbæk var blevet advaret mod arrangementerne af sine embedsmænd. Han gik derfor med til at lade sig undersøge af Rigsrevisionen.

Men opbakningen fra sine parti-venner måtte Elbæk til sin overraskelse se forgæves efter.

Tre partifæller fra den radikale folketingsgruppe bekræfter i Zetland-udgivelsen "En alternativ begyndelse, at de fik af vide af ledelsen, at de ikke skulle bakke ham op i medierne. Kun Zenia Stampe, der på det tidspunkt var væk fra Christiansborg på barsel, støttede ham offentligt. 

"Hvis vi ville vise nogen som helst opbakning til Uffe, skulle det ske internt," siger Linda Kristiansen, der var vikar for Stampe på daværende tidspunkt.

Rigsrevisionen frikendte i marts 2013 Uffe Elbæk for enhver inhabilitet i AFUK-sagen.

Irritation hos partifæller

Efter AFUK-sagen, og mens han og den radikale gruppe stadig ventede på Rigsrevisionens rapport, havde Uffe Elbæk ifølge Zetland-udgivelsen "En alternativ begyndelse" "mest af alt lyst til at "give Christiansborg fingeren" og aldrig komme tilbage".

I stedet tog han en måneds orlov i USA for at tænke over sin politiske fremtid. Han besluttede sig for at vende tilbage af hensyn til de vælgere, der havde stemt ham ind i Folketinget få år før. Han havde lyst til at hive BT i Pressenævnet eller skrive en bog med sin udlægning af sagen. Dette blev han dog frarådet af den radikale ledelse, siger Elbæk i "En alternativ begyndelse".

Til gengæld blev Uffe Elbæk hen over foråret og sommeren flere gange "irettesat" af den nye radikale gruppeformand, Sofie Carsten Nielsen, når han gik imod partiets linje eller offentligt - for eksempel på sin Facebook-side - kritiserede regeringens politik.

Irettesættelserne og udtryk som "folk er irriterede" kom blandt andet på SMS'er fra gruppeformanden. Det skete i sagen om offentlighedsloven, hvor Elbæk ved en fejl - eller med "Danmarkshistoriens største freudianske slip", som han selv siger - stemte imod. Tillige i sager, hvor han offentligt ytrede sig imod tilkendegivelser fra Bjarne Corydon og Henrik Sass Larsen, begge socialdemokratiske ministre. Eller til sidst - og det var dråben for Elbæk - da De Radikale måtte bakke på mærkesagen øremærket barsel til mænd.

Elbæk understreger i "En alternativ begyndelse", at han holder af gruppeformand Sofie Carsten Nielsen og partileder Margrethe Vestager, og at han forstår irettesættelserne, men var ked af den manglende opbakning, især i forbindelse med AFUK-sagen:

"Selvfølgelig savnede jeg, at partiet gik markant ud og sagde, at det her er helt urimeligt," siger Uffe Elbæk i "En alternativ begyndelse". Den radikale ledelse ønskede, at Elbæk lagde sig fladt ned og sagde undskyld. Det nægtede Elbæk.

Han fortæller i stedet om dyb skuffelse over, at "vennerne" i Enhedslisten faldt ham i ryggen under samrådet. Følelser, der får politiske modstandere til at kalde Elbæk "naiv" og ude af trit med eller uden forståelse for det politiske magtspils brutale virkelighed.

Gruppeformand: Genkender ikke udlægningen

Beslutningen om at forlade De Radikale og stifte eget parti blev truffet i september 2013, da regeringen havde droppet af få indført øremærket barsel til mænd.

"Det sværeste på det følelsesmæssige plan var i forhold til Marianne (Jelved, red.). Det er lidt ligesom at skuffe mor," siger Elbæk om beslutningen i Zetland-udgivelsen. Jelved var den radikale politiker, der overtalte Elbæk til at gå ind i landspolitik.

Om den radikale leder, Margrethe Vestager, siger Elbæk, at han ikke har været "tæt på personen Vestager", men har "professionelt og politisk supermeget respekt for hende".

Hverken Margrethe Vestager, nuværende kulturminister Marianne Jelved eller gruppeformand Sofie Carsten Nielsen har ønsket at medvirke i e-bogen "En alternativ begyndelse" for at kommentere på Elbæks udlægning.

Til Berlingske siger gruppeformand Sofie Carsten Nielsen i dag, at hun "ikke kan genkende, at ingen måtte sige noget":

"Jeg var ikke gruppeformand på det tidspunkt, det var Marianne Jelved. Men jeg var naturligvis til stede på gruppemøderne, og min opfattelse var, at der var endog meget stor empati og sympati for Uffe i den forbindelse (under AFUK-sagen, red.). Det udtrykte jeg personligt til Uffe," siger hun.

"Men der var selvfølgelig en snak om, hvordan vi bedst håndterede sagen for Uffes skyld. Der har formodentlig været en snak om, at vi må prøve at stå samlet," siger Sofie Carsten Nielsen.

Hun bekræfter Zetland-singlens beskrivelse af, at der har været en kritisk dialog med Uffe Elbæk senere hen, da han erklærede sig uenig i partiet og regeringens linje i særlige sager:

"Det er i hvert fald korrekt, at jeg har bedt Uffe om at tage tingene op i gruppen fremfor i medierne. Det er normalt det, vi gør. Vi har en mission om åbne diskussioner i folketingsgruppen, og der er endog meget højt til loftet og bølgerne kan gå højt, men man skal holde det i gruppen," siger gruppeformanden.

Uffe Elbæk har netop (klokken ti onsdag formiddag) præsenteret sit nye parti, Alternativet, ved et pressemøde på Christiansborg. Alternativets partiprogram vil blive udarbejdet frem mod folkemødet på Bornholm næste sommer.

Berlingske forsøger onsdag formiddag at få en kommentar fra den radikale partiformand, Margrethe Vestager, til dagens nye partidannelse samt Elbæks beskrivelse af forløbet efter AFUK-sagen.