Radikal borgmester anklages for nepotisme

Fire radikale støtter blev ansat, da fire stillinger i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i Københavns Kommune skulle besættes. »Yderst påfaldende«, lyder kritikken.

Beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev (R) Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIK REFNER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Københavns Kommunes beskæftigelses og integrationsforvaltning, der ledes af den radikale borgmester Anna Mee Allerslev (R), ansatte i månederne efter kommunalvalget i november 2013 fire personer med tilknytning til de Radikale, heraf tre personer, der direkte havde været tilknyttet borgmesterens kampagne og hjulpet hende med at blive genvalgt.

I alt 272 personer søgte de fire stillinger.

Det viser en række aktindsigter, Radio24syv har fået i ansættelsesforløbet.

De første to stillinger som pressekonsulent og studentermedhjælper blev besat i januar 2014, og de gik til to personer, der havde arbejdet tæt sammen med Anna Mee Allerslev i hendes kampagne.

I april 2014 gik jobbet som direktionssekretær til en tredje person, som havde været en del af borgmesterens valgkampagne samt tidligere medlem af de Radikales hovedbestyrelse, og i august 2014 var det en landsnæstformand i de Radikale, der blev ansat i Anna Mee Allerslevs forvaltning.

Forløbet møder kritik fra begge fløje i kommunen.

»Man kan kun sige, at det er nepotisme af værste skuffe,« siger medlem af Socialudvalget Finn Rudaizky (DF) fra Dansk Folkeparti.

»Det ligger fuldstændig på linje med en sag fra 2010, hvor Frank Jensens partifæller blev ansat i sekretariatet. Det er muligt, at reglerne ikke bliver brudt direkte, men jeg har meget svært ved at forestille mig, at det er rent tilfælde, at de fire bedst kvalificerede ud af så mange ansøgere viser sig at være radikale støtter,« siger Finn Rudaizky fra Dansk Folkeparti til Radio24syv.

Ansættelsesforløbet undrer også Ulrik Kohl (Ø) fra Enhedslisten, der er medlem af Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.

»Det tyder på, at de Radikale har usædvanlig mange kvikke partisoldater, når det øjensynligt er dem, som igen og igen bliver fundet bedst egnet til job hos beskæftigelsesborgmesteren,« siger Ulrik Kohl til Radio24syv og understreger, at han ikke kan vurdere, om ansættelserne er i strid med reglerne.

»Jeg kan bare konstatere, at der er kvikke hoveder i de Radikale, som er havnet i toppen af bunken af ansøgere til de her job.«

Også lektor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet Sten Bønsing studser over forløbet.

»Det ser pudsigt ud i et felt på temmelig mange ansøgere, at det ender med personer, der har tilknytning til borgmesterens politiske liv,« siger han til Radio24syv.

Offentlige myndigheder er forpligtede til at ansætte den bedst kvalificerede ansøger, og derfor må politiske tilhørsforhold ikke have nogen betydning, forklarer Sten Bønsing.

»Det er et helt grundlæggende og meget bærende princip for alt offentlig forvaltning, at man skal have de bedste løsninger, fordi den offentlige forvaltning bruger skatteydernes penge. Det er derfor et krav, at man ansætter de bedst kvalificerede,« udtaler Sten Bønsing til Radio24syv.

De fire stillinger i Københavns Kommune blev slået op, og der var flere ansøgere til samtale, viser Radio24syvs aktindsigt. I sådan en sag er det derfor svært at dokumentere, om de ansattes politiske tilhørsforhold og tilknytning til borgmesteren har spillet en rolle.

»Så skal man ind og vurdere alle ansøgeres kvalifikationer, og så længe, man ansætter nogle, der er kvalificerede, så er det svært at se, om der er noget at komme efter,« siger Sten Bønsing.

Beskæftigelses- og Integrationsborgmester Anna Mee Allerslev understreger over for Radio24syv, at hun ikke har haft nogen indflydelse på de fire ansættelser.

»Det har fuldstændig været forvaltningens opgave. Jeg fik først at vide, hvem der havde fået stillingerne, da beslutningen var truffet,« siger Anna Mee Allerslev til Radio24syv.

Hun påpeger, at der overordnet set har været stor udskiftning i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i den periode, de fire personer blev ansat.

»Jeg kan godt forstå, at man spørger ind til de specifikke fire ansættelser, men vi har i samme periode haft 21 ansættelser i alt, og i alle tilfælde er ansættelsesprocessen forløbet fuldstændig efter bogen,« siger Anna Mee Allerslev til Radio24syv.

»Det har været mit princip fra min første dag som borgmester, at man skal vælge de bedst kvalificerede ansøgere til stillingen. Man må ikke diskriminere, og man må bestemt heller ikke forfordele. Det er meget vigtigt for mig at holde i hævd,« udtaler Anna Mee Allerslev til Radio24syv.