R vil lade eksperter granske brugerbetalingen

De Radikale vil gerne være med til at nedsætte et ekspertudvalg, der skal gennemgå brugerbetalingen i sundhedssystemet, som blå blok foreslår. Men målet skal være større social lighed, påpeger sundhedsordfører.

Læs mere
Fold sammen

De Radikale har ikke meget ros til overs for de borgerlige partiers nye fælles sundhedsudspil, men én ting er regeringspartiet med på: At nedsætte et ekspertudvalg, der skal gennemgå brugerbetalingen i sundhedssystemet.

»Vi vil gerne undersøge området, men det er hele tiden med blik for at mindske den sociale ulighed. Før jeg hører, at de blå partier siger, at det også er det, der er deres formål, så er det ikke den samme linje, som Radikale Venstre har,« siger sundhedsordfører Marlene Borst Hansen (R).

De blå partier fremhæver i en fælles kronik i Berlingske, at brugerbetalingen udgør 13 procent af de samlede udgifter i sundhedsvæsenet, og at systemet på mange måder forekommer ulogisk, socialt skævt og tilfældigt.

»Man skal for eksempel betale, hvis man vælter på sin cykel og slår sine tænder ud, men ikke hvis man brækker armen,« skriver de fire borgerlige partiledere i kronikken. De erkender, at de er uenige på området, men lover samtidig, at der ikke bliver indført ny brugerbetaling i den næste valgperiode.

»Den kommende valgperiode skal bruges på at få et ekspertudvalg til at undersøge den brugerbetaling, der allerede er i sundhedssystemet,« uddyber formand for de Konservative, Søren Pape Poulsen (K), over for Berlingske Nyhedsbureau.

»Vi vil gerne have kigget på, hvordan det hænger sammen. Og hvis det så giver anledning til at skulle laves om, så siger vi det før et valg,« siger Pape med henvisning til folketingsvalget efter næste valgperiode.

Selvom det lyder til at stemme overens med de Radikales udmeldinger, understreger Marlene Borst Hansen, at der er langt mellem hendes parti og blå blok.

»Jeg kan ikke finde ud af, hvad det er, de blå partier vil. Jeg har noteret mig deres kronik, men jeg synes, at det stritter i alle retninger, når Anders Samuelsen i weekenden sagde, at han synes, man skal betale 130 kroner for at gå til lægen,« siger hun og understreger, at de Radikale »på ingen måde« ønsker mere brugerbetaling.

»Vi synes heller ikke, det giver mening, at man skal betale så mange penge for at gå til tandlægen. Men på den anden side er vi helt overbevist om, at hvis man pålagde et gebyr for et konsultationsbesøg hos den praktiserende læge, så ville det øge uligheden,« siger sundhedsordføreren.