R venter flere familiesammenføringer

Der kan ventes flere familiesammenføringer efter EU-reglerne, mener De Radikale med henvisning til godt 250 ubehandlede sager.

Foto: Lars Helsinghof Bæk
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skønt blot 155 personer sidste år blev familiesammenført i Danmark efter EU's lempeligere regler, kan det være toppen af isbjerget. Det er 50 flere personer end i 2007, men hertil kommer godt 250 ubehandlede sager om familiesammenføringer efter EU-reglerne.

Det siger De Radikales integrationsordfører, Morten Østergaard, til Ritzau.

- Der er tale om en meget kraftig stigning, når man ser på 50 ekstra tilladelser samt 250 ubehandlede sager. I antal bliver det måske ikke til så meget, men hvis stigningstakten fortsætter, vil dette udvikle sig til at være den klart mest anvendte mulighed i de danske regler, siger Morten Østergaard om tallene i dagbladet Politiken.

Der er i alt godt 1000 flere ubehandlede sager end i 2007 i Udlændingeservice og Integrationsministeriet, påpeger han.

I efteråret var den stramme danske udlændingepolitik i stormvejr, fordi EF-Domstolen med Metock-dommen lempede reglerne om familiesammenføring for personer uden lovligt ophold. Dommen blev betragtet som en bombe under udlændingepolitikken. Derfor lovede statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) at rejse sagen over for EU-Kommissionen og andre EU-lande. Desuden strammede regeringen og Dansk Folkeparti i september reglerne for at stoppe proformaægteskaber, så ægtepar skal dokumentere, at de har boet sammen i et andet EU-land, før de kan søge ophold i Danmark.

Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) understreger, at 155 familiesammenførte personer efter EU' regler i 2008 ikke udhuler dansk udlændingepolitik.

- Jeg finder ikke på nogen måde udviklingen alarmerende. Slet ikke i betragtning af den omtale, Metock har fået, skriver hun i en mail til Politiken.

Dansk Folkeparti ikke alarmeret
Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Peter Skaarup, finder heller ikke antallet alarmerende.

- Jeg må jo konstatere, at ulven ikke er kommet endnu. Vi kan godt leve med, at der blev givet 50 flere familiesammenføringer efter EU-reglerne sidste år. Specielt fordi Metock-dommen fik så stor medieopmærksomhed, siger Peter Skaarup.

Han peger ligesom Morten Østergaard på, at der ligger godt 250 ubehandlede sager efter EU-reglerne.

- Hvis vi kommer i nærheden af de 400 personer om året, så har vi et problem. Det er et for højt tal. Og så skal vi tale med regeringen igen, siger Peter Skaarup.

Morten Østergaard mener, at mange danskere har mistet tilliden til udlændingemyndighederne.

- En hel masse danskere har bosat sig i udlandet, fordi de ikke var klar over deres rettigheder som EU-borgere. Deres tillid til udlændingemyndighederne ligger på et nulpunkt. De forbereder sig meget grundigt, søger rådgivning og måske advokatbistand, inden de skal til at lægge arm med den danske udlændingeadministration, siger Morten Østergaard.

/ritzau/