R varsler hårde forhandlinger: Vi står fast

Morten Østergaard (R) mener, at Danmark inden næste valg skal have en vedtaget en klimalov, siger han i tale.

»Hvordan pokker skal man være ydmyg med det valgresultat.«

Sådan lyder det fra De Radikales leder, Morten Østergaard, over for en hujende og klappende forsamling, efter at hans parti har fået en markant fremgang ved valget.

Det kan være et forvarsel om, at Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, får hænderne fulde, når hun i de kommende dage skal forsøge at danne en S-ledet regering.

I sin tale til De Radikales valgfest siger Morten Østergaard, at det "er slut" med det "symbolpolitiske jerngreb", som Dansk Folkeparti ifølge Morten Østergaard har holdt dansk politik i de seneste to årtier.

Samtidig siger han, at De Radikale er klar til at samarbejde med alle, "der vil en ny retning", men at de vil støtte, at Socialdemokratiet får mulighed for at danne regering.

»Derfor siger vi også til Mette Frederiksen, som vi har sagt hele vejen igennem: Du får chancen. Om du vil med fremad, er op til dig. Men vi er klar, hvis du er klar,« siger Morten Østergaard.

Ved valget i 2015 fik De Radikale 4,6 procent af stemmerne. Det udløste otte mandater, hele ni færre end ved valget i 2011. Denne gang er der så igen udsigt til en fordobling af partiet til 16 mandater prognoserne.

I år går De Radikale til valg med en skarp profil og nogle ultimative krav for at kunne bakke op om Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, som kommende statsminister.

Udmeldingerne er formentlig blevet skærpet af, at Socialdemokratiet sidste år meldte ud, at partiet gik efter at danne regering alene.

Morten Østergaard vil på valgaftenen ikke blive mere konkret på, hvordan partiet står nu i forhold til dets ultimative krav.

I sin tale siger Morten Østergaard dog, at han har nogle klare forventninger til, hvordan Danmark kommer til at forme sig i næste valgperiode, blandt andet i forhold til klimaet.

»Det handler om at sikre, at når danskerne går til stemmeurnerne næste gang, så er vi blevet et grønnere land med en klimalov, som har sikret, at vi har bundet os til Paris-målsætningerne (fra den internationale Paris-aftale, red.).«

»Vi står fast. Vi er klar til at bringe Danmark fremad,« tilføjer Morten Østergaard.

S og R var i regering sammen fra 2011 til 2015 under statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og tidligere også under Poul Nyrup Rasmussen (S) fra 1993 til 2001.

/ritzau