R-vælgere dumper Vestager

Den radikale leder, Margrethe Vestager, kan lukke et skidt år med endnu en trist måling: Kun 13 procent af hendes egne vælgere mener, at hun har klaret sig bedst i sammenligning med de tre øvrige kvindelige partiledere i Folketinget.

R-leder Margrethe Vest-ager slutter et dårligt år dårligt af. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sonny Munk Carlsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den radikale leder, Margrethe Vestager, bliver dumpet af sine egne vælgere. Kun 13 procent af R-vælgerne vurderer hende til at have klaret sig bedst i sammenligning med de tre andre kvindelige partiledere i en ny måling fra Gallup.

Politisk kommentator Hans Engell vurderer, at der er en klar sammenhæng mellem, hvem vælgerne mener klarer sig bedst, og hvem de stemmer på.

»At der er så mange radikale vælgere, som mener, at både Lene Espersen og Helle Thorning-Schmidt gør det bedre, er selvfølgelig et problem for Vestager. Det er en måling, som jeg ville læse med stor alvor, hvis jeg var Margrethe Vestager, for den viser, at hendes egne vælgere ikke synes, at hun brænder godt nok igennem,« mener Hans Engell.

Selv den fjerde kvindelige partileder, Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard, opnår betydelig større anerkendelse blandt R-vælgerne: Hele 23 procent mener, at hun har klaret sig bedst.

»Det drejer sig om at være synlig,« siger Pia Kjærsgaard og tilføjer med et grin: »Og jeg vil da glæde mig til at deltage i de Radikales årlige nytårsstævne,« siger hun.

Margrethe Vestager har ikke selv ønsket at kommentere målingen, men næstformand Morten Østergaard mener ikke, der grund til bekymring.

»Det tyder på, at de radikale vælgere er utroligt saglige. Helt objektivt må man sige, at reelt så er Pia Kjærsgaard statsminister. Hun kører regeringen rundt, og derfor kan man vel ikke andet end sige, at hun er den mest succesfulde,« siger Morten Østergaard.

Så er der Lene Espersen, hun får 32 procent af jeres vælgere til at sige, at hun gør det bedst!

»Ja, men det er nyhedsværdien. de Konservative har haft et lederskifte, men set over den politiske sæson, kan man i hvert fald ikke sige, at det har været overvældende med politiske resultater. Og det er jo dem, der betyder noget i sidste ende.«

Men så er der den tredje, – S-formand Helle Thorning-Schmidt – hvor 20 procent af jeres vælgere mener, at hun har klaret sig bedst!

»Jeg skal ikke kunne sige, hvad det er folk bruger som målestok. Den, der får mest politik igennem, er Pia Kjærsgaard, som lige har drevet tuneserloven igennem. Så svarene giver ikke mig anledning til bekymring.«

Men også Thorning får mere anerkendelse!

»Det er ikke afgørende for, hvem man stemmer på. Jeg ville jo ikke stemme på Pia Kjærsgaard, selv om hun har fået meget igennem. Angående Thorning så er det jo hende, vi har peget på som statsminister. Det kan måske være årsagen,« siger Morten Østergaard.

Af Gallup-målingen fremgår det, at Lene Espersen er den kvindelige partileder, der blandt alle vælgere bedømmes til at have klaret sig bedst. 35 pct. af vælgerne peger på hende, mens 31 pct. peger på Pia Kjærsgaard. Helle Thorning-Schmidt får 22 pct. af stemmerne. Kun fire procent af alle vælgere mener, at Margrethe Vestager har klaret sig bedst blandt de fire ledere.