R understreger: Snowden-oplysninger bliver undersøgt

Regeringen fejer ifølge de Radikale ikke bare Edward Snowdens oplysninger om ulovlig amerikansk overvågning i Danmark af bordet.

Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når regeringen siger, at der ikke er »grundlag til at antage, at der skulle foregå ulovlige amerikanske efterretningsaktiviteter rettet mod Danmark eller danske interesser«, så er det ikke et forsøg på at ignorere oplysningerne fra den amerikanske whistleblower Edward Snowden.

»Når vi siger det, så gør vi det på et kvalificeret grundlag forstået på den måde, at det er vores efterretningstjenesters opgave at afdække og undersøge den her type mistanker,« siger de Radikales forsvarsordfører, Zenia Stampe (R).

»Derfor går jeg stærkt ud fra, at det bygger på nogle helt konkrete undersøgelser af de mistanker, der har været rejst, når efterretningstjenesterne melder, at de ikke tror, at der er foregået ulovlig overvågning i Danmark,« fortsætter hun.

Edward Snowden kritiserer i et interview på netmediet denfri.dk den danske regering for at afvise at undersøge påstandene om den ulovlige overvågning nærmere og for at servere »vildledende ordspil« for offentligheden.

Men de såkaldt vildledende ordspil, hvor Snowden henviser til udsagnet om, at der ikke er grundlag til at antage, at det skulle være foregået ulovlig overvågning, skal altså ikke ses som en afvisning, understreger Zenia Stampe.

»Selvfølgelig skal man tage den her type mistanker alvorligt og følge op på dem. Det er en af efterretningstjenesternes vigtigste opgaver,«« siger forsvarsordføreren og henviser til, at den øverste chef for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), Thomas Ahrenkiel, i starten af februar forsikrede, at Snowden-oplysningerne bliver afprøvet.

FE-chefen fastslog, at det på baggrund af dialog med efterretningstjenester i andre lande, at »vi fra tjenesternes og regeringens side kan fastholde de udtalelser« om, at ikke er grundlag for at antage, at der skulle foregå ulovlige amerikanske efterretningsaktiviteter rettet mod Danmark.

SF har i kølvandet på Snowdens udtalelser rettet mod den danske regering efterlyst, at de Radikale og Socialdemokraterne viser lidt mere »progressivitet« i sagen. Blandt andet efterspørger det tidligere regeringsparti nogle tydeligere internationale spilleregler for overvågningsarbejdet.

Det vil dog blive svært, vurderer Zenia Stampe.

»Efterretningsaktiviteter er næsten pr. definition er ulovlige, hvor de foregår. Når den danske efterretningstjeneste opererer internationalt, opererer den efter danske regler og ikke efter de regler, som gælder i det land, vi indhenter efterretninger fra,« siger hun.