R: Uansvarligt med lønpulje

Med udgangspunkt i de pessimistiske udtalelser fra de økonomiske vismænd og den ny, alarmerende rapport fra OECD i lommen, vil Radikale og Ny Alliance have regeringen til at vedtage en ”stram” finanslov. R kalder kravet om en ekstraordinær lønpulje på fem milliarder for uansvarligt.

De Radikale gik for en time siden ind til de indledende sonderinger hos finansminister Lars Løkke Rasmussen (V), inden man for alvor tager hul på forhandlingerne om en kvalitetsreform, en jobplan og en finanslov, der skal være på plads i løbet af januar.

Og med støtte i en ny rapport fra OECD, der advarer mod løninflation og efterfølgende økonomisk stagnation i Danmark, er et af budskaberne fra den Radikale finansordfører, Morten Helveg Petersen, at regeringen ikke skal lade sig presse af Dansk Folkeparti og venstrefløjens krav om en ekstraordinær lønpulje på fem milliarder kroner til de offentligt ansatte.

- Vi er meget kritiske for den her indblanding i overenskomstforhandlingerne. Hele sagkundskaben siger, at vi skal passe på, og man er nødt til at have ansvarlighed som overskriften for kvalitetsreformen, jobplanen og finansloven, sagde Morten Helveg Petersen tidligere i dag:

- Jeg har meget svært ved at få en ekstraordinær lønpulje på fem milliarder til at rime på ansvarlighed. Teoretisk set kan det jo udlignes af en besparelse på fem milliarder et andet sted, men mig bekendt er det ikke det, der ligger i kortene. Jeg kender ikke alle forslagene i detaljer, men faren i det her er, at det vil føre til et lønpres fra andre faggrupper i både det private og det offentlige, og derfor opfordrer vi til besindighed.

Også Ny Alliance vil forsøge at overtale regeringen til at holde igen med midlerne og holde stand i forhold til presset for en lønpulje.

- Det er dumt og et grimt skråplan at komme ud på, og vi vil gøre alt, hvad der står i vores magt for at forklare, at det er en rigtig dårlig idé, siger finansordfører Anders Samuelsen, der samtidig efterlyser hurtige indgreb for at forhindre, at det går som OECD og vismændene spår.

- Løninflation opstår ved mangel på arbejdskraft, og den eneste måde, vi kan løse problemet på, det er ved at skaffe flere hænder, og det gør man først og fremmest ved at lave en skattereform.