R: Trafikmilliarden skal nok blive brugt

De Radikales trafikordfører lover, at den knap halve milliard kroner, som i 2013 var afsat til bedre og billigere kollektiv trafik, men som stadig står og samler støv, nok skal blivce brugt. »Det er ikke godt nok,« mener pendler.

Hos pendlerne undrer man sig over, at DSB og Arriva netop har sat priserne op, når der står en urørt pulje penge på en kvart million kroner, der skulle sænke priserne Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Næsten halvdelen af den milliardpulje, som regeringen afsatte til billigere og bedre kollektiv trafik som erstatning for den droppede betalingsring i 2012, blev ikke brugt i 2013.

Men de ubrugte millioner er ikke forsvundet, og de skal nok blive brugt, lover de Radikales trafikordfører, Andreas Steenberg (R).

»Pengene vil blive brugt, det er ikke sådan, at de bruges på noget andet. Grunden til, at de ikke er blevet brugt endnu, er, at vi har forhandlet togfond. Døgnet har kun 24 timer, og vi har brugt en masse tid på togfonden de sidste ti måneder,« siger Andreas Steenberg.

»Derudover ændrer togfonden danmarkskortet på jernbaneområdet, så det blandt andet bliver muligt at køre eltog i hele Danmark i stedet for IC4, ligesom vi skal have flere tog, fordi det bliver mere attraktivt. Så nogle af de tog-investeringer, som vi aftalte dengang, bør vi nu tage med ind i den nye store plan,« siger han.

Regeringen afsatte sammen med Enhedslisten og Dansk Folkeparti en halv milliard kroner til billigere billetter i den kollektive trafik over hele landet og en halv milliard kroner til forbedringer i den kollektive trafik. Af den halve milliard til billigere billetter i 2013 blev over halvdelen, nemlig 256,7 millioner kroner, ikke brugt, mens 216 millioner kroner til forbedringer også står urørte.

Undren hos pendlere

Hos pendlerne undrer man sig over, at DSB og Arriva netop har sat priserne op, når der står en urørt pulje penge på en kvart million kroner, der skulle sænke priserne

»Det er påfaldende, at så kort tid efter, at prisstigningerne træder i kraft, finder man ud af, at der er en pulje penge til samme formål, som ikke er blevet udnyttet,« siger Sorø-pendlernes talsmand, Rasmus Selsmark, og fortsætter:

»Jeg synes faktisk ikke, at det er godt nok, at pengene ikke er blevet brugt. Historierne om, at den kollektive trafik i Danmark ikke er god nok og for dyr, kører jo stadig, så jeg synes ikke, at man er kommet i mål med at skabe en bedre kollektiv trafik.«

Hængt op på Rejsekortet

Ifølge Transportministeriet skyldes de ubrugte millioner kroner blandt andet, at de lovede takstnedsættelser er hængt op på rejsekortet. Rejsekortet er nemlig blevet brugt mindre end forventet, eftersom udfasningen af klippekortet sidste år blev udskudt med et år til 1. juni i år. Og det er også Andreas Steenbergs forklaring:

»Det er selvfølgelig ærgerligt at rejsekortet ikke har fungeret, men det arbejder vi på, at det kommer til. Og de her penge, som står på kontoen over ubrugte midler, skal nok blive brugt, og de kommer også pendlerne til gode, når vi finder en løsning på rejsekortet,« siger han.

Forligskredsen skulle have mødtes i efteråret, men på grund af forhandlingerne om Togfonden blev de udskudt til starten af dette år. Her vil regeringen sammen med Dansk Folkeparti og Enhedslisten forhandle om, hvordan de ubrugte penge skal bruges.