R: Støjberg-udspil er national-konservativ populisme

»Man kan ikke sammenligne en kristen amerikaner, der kommer til Danmark, og en somalier eller palæstinenser, som kommer fra en flygtningelejr,« siger Det Radikale Venstres integrationsordfører, Liv Holm Andersen, i en kommentar til Venstres forslag særkrav til muslimske indvandrere.

»Vi anerkender i Det Radikale Venstre fuldt ud, at der i visse muslimske miljøer er problemer med integration, beskæftigelse og kriminalitet. Men det er noget, man skal løse der, hvor problemerne opstår. Man kan ikke sammenligne en kristen amerikaner, der kommer til Danmark, og en somalier eller palæstinenser, som kommer fra en flygtningelejer. Det er jo helt andre forudsætninger, de har for at indgå i et samfund,« siger Liv Holm Andersen fra De Radikale. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Venstre har taget et markant, populistisk skridt i retning af Dansk Folkeparti med udmeldingen om, at muslimske indvandrere skal underlægges særligt skrappe krav, hvis de ønsker at komme til Danmark.

Det mener Det Radikale Venstres integrationsordfører, Liv Holm Andersen (R), efter Inger Støjberg (V), politisk ordfører for Venstre, i en kronik i mandagens Berlingske foreslår at gøre det sværere for indvandrere fra ikke-vestlige, muslimske lande.

»Jeg synes, det er ærgerligt, at Danmarks liberale parti har rykket sig så tæt på Dansk Folkeparti. Og jeg håber, der er folk i Venstres folketingsgruppe og bagland samt Venstre-vælgere, som ikke ønsker at bytte liberale værdier ud med en gang national-konservativ populisme,« siger R-ordføreren.

Ifølge Liv Holm Andersen er der allerede i dag strenge krav til de indvandrere, som kommer til landet.

»Inger Støjberg er helt ude i hampen her, for hun får det til at lyde som om, at der i dag overhovedet ikke bliver stillet krav til nydanskere. Det gør der. Jeg tror endda, der er mange mennesker, som vil sige, at de her krav er ret skrappe. Der er sprogkrav, tilknytningskrav og så videre. Derfor er præmissen om, at der ikke bliver stillet krav, ret mærkelig,« siger hun.

I kronikken skriver Inger Støjberg blandt andet, at »mange ikke-vestlige indvandrere med muslimsk baggrund ønsker ikke vores frihedsorienterede samfundsmodel«, samt at »det er yderst sjældent, at man hører for eksempel kristne - eller ateister for den sags skyld - hævde, at frihedsrettigheder og demokrati er et forkert fundament at bygge samfundet på«.

Men den sammenligning kan man slet ikke lave, mener Liv Holm Andersen.

»Vi anerkender i Det Radikale Venstre fuldt ud, at der i visse muslimske miljøer er problemer med integration, beskæftigelse og kriminalitet. Men det er noget, man skal løse der, hvor problemerne opstår. Man kan ikke sammenligne en kristen amerikaner, der kommer til Danmark, og en somalier eller palæstinenser, som kommer fra en flygtningelejr. Det er jo helt andre forudsætninger, de har for at indgå i et samfund,« siger hun og fastslår:

»Forslaget er en underlig måde at lære folk, der kommer fra svage demokratier, om demokrati og lighed for loven.«