R-profil om »helt absurde arbejdsvilkår«: Støjberg giver mig fuckfingeren

Hastebehandling af ny stramning af udlændingeloven har sat sindene i kog på Christiansborg. To døgn har partierne til et forslag om flygtningebørn.

Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SF og Radikale er i oprør over hastebehandlingen af udlændinge- og integrationsminster Inger Støjbergs (V) seneste stramning af reglerne for familiesammenføring.

Forslaget skal ifølge regeringen hastebehandles og vedtages, inden Folketinget i morgen, fredag, går på sommerferie, hvilket betyder, at der reelt kun er to døgn til at belyse konsekvenser og svare på spørgsmål og indhente høringssvar.

Den radikale ordfører Sofie Carsten Nielsen har på en række spørgsmål fået det svar, at det kan ministeren ikke svare på, fordi der ikke er tid til at indhente oplysningerne.

»Det er simpelthen at stikke mig en fuckfinger for at være lidt grov. Det er helt ligegyldigt, hvad folkestyret gerne vil vide. Det er helt vildt, og jeg kan ikke komme på eksempler, hvor der har været samme arrogance fra en regering,« siger Sofie Carsten Nielsen, som i øvrigt kalder behandlingen for »kafkask« og med »helt absurde arbejdsvilkår.«

Lovforslaget betyder blandt andet, at alle børn, der er fyldt seks år, og som har en far eller en mor i hjemlandet, fremover skal integrationvurderes, før de kan blive familiesammenført med en af deres forældre i Danmark.

Forslaget blev fremsat og førstebehandlet i Folketinget tirsdag. Samtidig blev det sendt i høring med en frist to dage senere. Onsdag var der frist for spørgsmål til forslaget og for ændringsforslag og for svar fra ministeriet. Der blev samme dag skrevet betænkning i integrationsudvalget, som torsdag behandler forslaget for, at det kan blive vedtaget fredag.

De Radikale forsøger i sidste øjeblik at få tredjebehandlingen af forslaget udskudt til efter sommerferien, men får næppe held til det. Fire femtedele af Folketinget - blå blok plus Socialdemokraterne - har accepteret, at forslaget hastebehandles.

»Der er tale om et forslag, der får betydning for konkrete mennesker - børn. Og det er en ret markant stramning. Derfor skal vi have tid til at behandle det ordentligt. Der er overhovedet ingen begrundelse for, at det skal gå så hurtigt,« siger Sofie Carsten Nielsen.

SFs integrationsordfører Jacob Mark kalder proceduren for »i strid med demokratisk sædvane«.

»Det giver meget ringe mulighed for at sætte sig ordentligt ind i stoffet. Høringsfristen er stort set ikke eksisterende, så man kan ikke blive klogere på høringssvarene. Vi ville gerne tage en uge mere i Folketinget, hvis det kunne sikre, at sagsbehandlingen blev ordentlig. Det her er en glidebane, som er meget skidt for demokratiet,« siger han.

SF vil bringe sagen op i udvalget for forretningsorden.

Integrationsministeriet har i det folketingsår, som nu slutter, fremsat 11 konkrete lovforslag. Af dem er to blevet hastebehandlet i Folketinget, uden at der er foretaget en høring uden for Folketinget. Høringsfristen i seks andre lovforslag har været under to uger, viser en opgørelse, DR Nyheder har foretaget. Den anbefalede høringsfrist er på fire uger.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Inger Støjberg. Regeringen vil gerne have stramningen til at træde i kraft hurtigt, fordi den kædes sammen med en dom fra EU-domstolen, der har underkendt den danske praksis på et andet område.