R: Parti-smiley vil skræmme virksomheder

De Radikale er uenige med den socialdemokratiske arbejdsmarkedsordfører i, at butikker og virksomheder skal skilte med deres partistøtte.

Christian Friis Bach. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skal hverken stå på mælkekartonen i supermarkedet eller på døren til tøjbutikken, hvilket parti virksomheden støtter økonomisk.

Det slår den radikale gruppeformand, Christian Friis Bach (R), fast, efter Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører, Leif Lahn Jensen (S), i onsdagens udgave af Berlingske foreslår, at man tvinger butikker og virksomheder til at skilte åbent med deres partistøtte.

Det skal for butikkernes vedkommende ske ved en ordning, der svarer til restauranternes smiley-ordning, mens virksomheder skal mærke deres produkter med oplysninger om, hvilke partier de støtter økonomisk.

Men det vil ifølge Christian Friis Bach skræmme folk fra at give penge til partierne, og det er på ingen måde hensigten med regeringens ønske om mere åbenhed omkring partistøtte.

»Det skal ikke udvikle sig til en skræmmekampagne, der handler om at få alle til at lade være med at give partistøtte. Det skal handle om at få åbenhed omkring partistøtten. Det skal ske hos partierne og ikke på produkterne. Vi skal ikke skræmme folk, foreninger eller firmaer fra at støtte partier,« siger han.

I stedet ser de Radikales gruppeformand gerne, at der bliver lavet ens regler for alle partier, så støtten skal angives på partiernes hjemmesider.

»Det er der, tror jeg, at vi skal sikre åbenhed omkring, hvor meget partierne får, og hvem de får pengene fra. Vi vil gerne have ens regler, så det samme gælder for alle partier. Men noget af det er vanskeligt på grund af indirekte støttemetoder og pengeklubber. Det er ikke så enkelt at finde en løsning, men der bliver arbejdet med det, og det bakker vi op om,« siger Friis Bach.

Regeringen vil efter sommerferien forhandle med de øvrige partier i Folketinget om mere transparente partistøtteregler.