R om dagpengerapport: Det ser rigtig godt ud

De Radikale har kun ros til overs for Dagpengekommissionens samlede anbefalinger til et nyt dagpengesystem. Især den mere fleksible genoptjeningsmodel falder i partiets smag.

De Radikale er positive omkring kommisionens dagpengeanbefalinger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph

Det er partiet, der stod bag den berømte »sådan er det jo«-udmelding om de mange, der faldt ud af dagpengesystemet, og det er partiet, der sidste år sammen med regeringspartneren Socialdemokraterne besluttede at nedsætte Dagpengekommissionen.

Nu har de Radikale taget et kig på samme kommissions anbefalinger, der præsenteres mandag klokken 13, men som flere medier allerede nu kan løfte sløret for.

Og det ser meget fornuftigt ud, lyder dommen fra beskæftigelsesordfører Sofie Carsten Nielsen (R).

»Med forbehold for at jeg ikke har set den endelige rapport, synes jeg, at det ser rigtig godt ud. Vi er glade for den dagpengemodel, vi har, men vi har ønsket os en mere fleksibel model, hvor det bliver mere attraktivt at besætte korttidsstillinger. Og det ser ud som om, at det blandt andet er noget af det, anbefalingerne kan løse,« siger hun.

Kommissionen anbefaler i sin rapport, som Berlingske Nyhedsbureau er i besiddelse af, at ledige får mulighed for at optjene retten til et års ekstra dagpenge. Derudover foreslås det, at én dags arbejde giver to dages ekstra dagpengeret. Man kan dog maksimalt veksle et halvt års arbejde til et års ekstra dagpenge, så man får tre år i alt.

Målet er, at de ledige i højere grad får et incitament til at tage småjob og korte ansættelser.

Men selv om Sofie Carsten Nielsen proklamerer, at hun er glad for det nuværende dagpengesystem, peger hun især på den mere fleksible genoptjeningsmodel som et godt forslag fra kommissionen.

»Vi vil rigtig gerne have en dagpengemodel, som er mere moderne, og som tager mere højde for et arbejdsmarked, som hele tiden udvikler sig. Det er altafgørende, at genoptjeningen bliver mere fleksibel, og at korttidsansættelserne bliver mere attraktive. Og det, synes jeg, at de her anbefalinger lægger op til,« siger den radikale ordfører.

Kommissionen har fået i opdrag, at et nyt dagpengesystem ikke må koste mere end det nuværende, og det lever den da også op til. Men de to hovedorganisationer LO og FTF fastslår i en såkaldt mindretalsudtalelse i rapporten, at der er behov for yderligere finansiering, så regningen ikke ender hos de ledige.

Sofie Carsten Nielsen står dog stadig fast på de Radikales udgangspunkt om ikke at poste flere penge i et nyt dagpengesystem.

»Vores udgangspunkt er kommissionens samlede anbefalinger og finansiering. Men det er klart, at det er det, vi tager med ind i forhandlingslokalet, og så er der nogle andre partier, der mener, at det skal koste flere penge. Så synes jeg også bare, at de skylder at sige, hvor pengene skal komme fra,« siger hun.

Det er Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, SF og Alternativet, der har erklæret sig parate til at øge finansieringen.