R og SF vil have undersøgt Hizb ut-Tahrir

Hizb ut-Tahrir trykker billeder af kister med danske flag. R og SF kræver undersøgelse af organisationen.

ARKIVFOTO. Hizb Ut-Tahrir-Skandinavien holdt den årlige konference i Bella Center i København søndag d.3.oktober 2010, hvor emnet var Muslimernes rolle i Vesten. Bøn før selve konferencen gik i gang. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

De Radikale kræver, at justitsminister Lars Barfoed (K) undersøger, om den islamistiske organisation Hizb ut-Tahrir bør forbydes.

Kravet kommer, efter at Hizb ut-Tahrir opfordrer til væbnet modstand ved et debatmøde, som organisationen i januar holder om krigen i Afghanistan.

Invitationen til debatmødet viser billeder af danske, svenske og norske kister på et kort over Afghanistan. Og det hedder, at muslimer i Afghanistan og omegn har pligt til væbnet modstand, og at det islamisk set er uacceptabelt at være passiv.

Debatmødet skal også "sætte fokus på pligten til væbnet modstand for muslimerne i Afghanistan og omegn. Vi anser denne modstand som fuldt ud legitim. I den sammenhæng vil myndighedernes forsøg på at kriminalisere eller intimidere enhver krigsmodstander også blive belyst".

De Radikales retspolitiske ordfører, Lone Dybkjær, mener imidlertid, at den skjulte dagsorden er at piske en stemning op i Danmark.

- Justitsministeren må vurdere om, det er i overensstemmelse med grundloven. Jeg synes, at det er groft, dybt ubehageligt - og dybt skadeligt, at vi har en organisation, som opfordrer til væbnet oprør her i landet. De ønsker jo at opildne til kamp - også her i landet. Det er deres formål. De dækker sig bare ind ved at sige, at det er i Afghanistan, siger Lone Dybkjær.

SF's retspolitiske ordfører, Karina Lorentzen, frygter også, at der er en bagvedliggende dagsorden.

- Det er udtryk for en syg og antidemokratisk tankegang, når en organisation som Hizb ut-Tahrir opfordrer til væbnet modstand. Jeg fornemmer, der ligger en skjult trussel i det, og jeg er vildt bekymret ved tanken om deres påvirkning af unge mennesker. Jeg håber, at politiet går ind i sagen og undersøger, om det de gør, er at opfordre til vold. Det er nemlig strafbart, siger Karina Lorentzen.

/ritzau/