R og K vil ikke gribe ind i adoptionssag

De Radikale og Konservative mener, at der kun vil komme tabere ud af at fratage AC Børnehjælp beføjelserne til at foretage adoptioner efter, at det er kommet frem, at adoptionsbureauet har lavet fejl.

Fejl i ti ud af ti stikprøvesager og muligheden for at kunne vælge et negroidt barn, hvilket er imod FNs børnekonvention, er blandt de problemer, som Ankestyrelsen har slået ned på over for adoptionsbureauet AC Børnehjælp.

Det har ifølge Politiken fået Venstre til at kræve, at AC Børnehjælp får frataget retten til at varetage adoptioner, mens Enhedslisten foreslår, at adoptioner bliver statsligt formidlet. Men det, mener både de Radikale og de Konservative, er overilet.

»Den meget voldsomme reaktion, som både Enhedslisten og Venstre kommer med, undrer mig faktisk meget. Vi skal selvfølgelig følge op på AC Børnehjælps sag, men jeg ved, at de selv arbejder på at sørge for, at det her ikke gentager sig. Derfor mener jeg, at vi må have en fælles interesse i at sørge for, at det her fungerer,« siger De Radikales familie- og socialordfører Zenia Stampe (R). Hun peger på, at der kun vil komme til at stå tabere tilbage, hvis man lukker AC Børnehjælp, der er et af to private danske adoptionsbureauer, der sætter barnløse forældre sammen med forældreløse børn fra udlandet.

»AC Børnehjælp ved godt, at vi har øje på dem. Og derfor er der ikke nogen grund til at gå ud og true forældrene med, at de ikke får deres børn, og børn med, at de ikke får deres forældre. Derfor vil der kun komme tabere ud af at lukke AC Børnehjælp,« siger Zenia Stampe.

Det bakkes op af de Konservatives gruppeformand, Brian Mikkelsen, der også mener, at det er nok, at AC Børnehjælp har politikernes øjne i nakken, indtil de får rettet op på de uheldige sager.

»Vi har fuld tillid til, at AC Børnehjælp har fået styr over sagerne. Den tilsynsrapport, som Politiken omtaler i dagens (mandagens, red.) avis, er ingen nyhed. Den omhandler forhold fra før 2012, og der er siden blevet strammet op både administrativt og politisk. Vi ser ingen grund til yderligere indgreb, og vi er tilfredse med den gennemgang af adoptionsreglerne, som den tidligere socialminister har sat i gang,« siger Brian Mikkelsen (K) i en pressemeddelelse.

Over for Politiken erkender AC Børnehjælps bestyrelsesformand og fungerende direktør, Pia Brandsnes, at de fejl, som Ankestyrelsen har påpeget, er under al kritik.

»Når man får sådan en kritik, må man indse, at der er ting, man ikke har gjort godt nok. Efterfølgende er der lavet en masse procedureændringer, så vi har ryddet op i det her,« siger hun.

Mandag har Venstres socialordfører Eyvind Vesselboe (V) kaldt socialminister Annette Vilhelmsen (SF) i samråd om adoptionssagen.