R: MRSA-problem ligger i foderet

Udbredelsen af MRSA skyldes antibiotika i svinefoder, som derfor skal stoppes. Det siger de Radikales fødevareordfører efter fundet af den multiresistente bakterie i hver femte pakke svinekød.

Hvis man vil løse problemet med den multiresistente svinebakterie MRSA, er man nødt til at tage fat om problemets rod, nemlig ved brugen af antibiotika i svinefoder.

Det siger de Radikales fødevareordfører, Andreas Steenberg (R), efter en ny undersøgelse har vist, at bakterien findes i hver femte pakke svinekød.

»Landmændene har i årevis fodret deres svin med penicillin og antibiotika, og det er det, der har skabt denne her multiresistente bakterie. Det er vi nødt til at få stoppet,« fastslår han.

»På den mere kortsigtede bane skal vi selvfølgelig gøre, hvad vi kan for at få stoppet spredningen og for at bevare forbrugernes tillid til dansk kød. Det går jo ikke, at flere mennesker dør, fordi de får denne her bakterie,« siger Andreas Steenberg med henvinsing til, at MRSA hidtil har kostet fire danskere livet.

»Vi politikere må sætte os ned og finde ud af, hvilke midler der kan tages i brug. Der er gjort noget, men jeg tror, vi kommer til at diskutere, om der er yderligere, vi kan gøre,« siger den radikale fødevareordfører.

Hos SF vækker det bekymring hos fødevareordfører Trine Mach (SF), at der er fundet MRSA i så mange pakker svinekød.

»Jeg er overrasket over den store andel, og jeg vil mene, at det giver al mulig grund til at intensivere det, der allerede er sat i gang på MRSA-fronten. Politisk skal vi have stor bevågenhed på det her problem, for der er noget, der tyder på, at der er meget, vi ikke ved, og som vi skal have styr på,« siger Trine Mach.

Enhedslistens fødevareordfører, Per Clausen (Ø), mener, at smitten er »fuldstændig ude af kontrol«. Han kræver en ny strategi på området:

»Der må gribes direkte ind over for smittespredningen i svineproduktionen, sådan at stalde renses efter MRSA-inficerede svin, og at der bliver sikkerhed for, at kød fra danske svinestalde ikke indeholder MRSA, der kan smitte mennesker,« siger Per Clausen, som har indkaldt fødevareminister Dan Jørgensen (S) i endnu et samråd om den farlige bakterie.