R: Minister sender penge til Afrika men skærer ulandsstøtten

Danmark bevilger 300 millioner til akut sultkatastrofe i Sydsudan. Der burde sendes flere penge, mener R.

Arkivfoto: Regeringen giver penge med den ene hånd og tager penge med den anden, lyder det fra udviklingsordfører og tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard (R), efter at Udenrigsministeriet mandag annoncerede bevillingen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph

Danmark bevilger 300 millioner kroner til den akutte sultkatastrofe i det østlige Afrika.

Selv om De Radikale støtter 100 procent op om at sende pengene, kommer der kritik fra partiet.

Regeringen giver penge med den ene hånd og tager penge med den anden, lyder det fra udviklingsordfører og tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard (R), efter at Udenrigsministeriet mandag annoncerede bevillingen.

»Det er paradoksalt, at man, samtidig med at man sender de her penge, er ved at udfase vores permanente støtte til Sydsudan.«

»Man kan godt spørge sig selv: Hvis man trækker pengene med den ene hånd og giver pengene med den anden, hvad bliver så slutresultatet?«

De Radikale støtter 100 procent op om at sende pengene, men fremhæver, at der som følge af nedskæringer i udviklingsbistanden og udfasningen af den permanente støtte til Sydsudan burde blive sendt flere penge.

»Når den danske regering ikke er i stand til at finde flere penge, skyldes det, at man i årtier har barberet den danske ulandsbistand ned på laveste niveau. Og så har man altså ikke penge at gøre godt med i denne slags situationer«, siger han.

Sydsudan er ifølge Udenrigsministeriet ikke blandt de særlige prioritetslande, som Danmark med finansiel støtte har fokus på frem mod 2018.

Danmark vil dog fortsat være humanitært til stede i landet med et langsigtet perspektiv både nu og efter 2018, oplyser ministeriet.

Både SF og Enhedslisten deler kritikken.

»Den akutte hjælp til sult og tørke æder sig ind på udviklingsbistanden, samtidig med at regeringen sparer på bistanden. Det betyder, at der næsten ingenting er til den langsigtede hjælp«, siger udviklingsordfører Christian Juhl (EL).

»Vi mener, at det er forkert og kortsigtet, at man har skåret på udviklingsbistanden«, siger udviklingsordfører og tidligere udenrigsminister Holger K. Nielsen (SF).

Baggrunden for den akutte sultkatastrofe i det østlige Afrika er ifølge Udenrigsministeriet, at stadig flere sulter i regionen, hvor krige, konflikter og nu også en langvarig tørke hærger.

I Sydsudan alene har knap fem millioner mennesker, heraf mere end en million børn, akut behov for mad.