R: Lækage i skattesag var ministerens ansvar

Tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen var som minister ansvarlig for lækagen i statsministerens skattesag. Derfor skal han have en næse, fastslår de Radikale.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Næsen til tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen (V) er en helt nøgtern konstatering af, at en minister har ansvaret, når der bliver begået alvorlige fejl i et ministerium. Det siger de Radikales medlem af Underudvalget under Udvalget for Forretningsordenen, Camilla Hersom (R).

»Der er foregået noget, som er dybt, dybt kritisabelt, som er ulovligt, som kunne have ændret udfaldet af et valg, og det er ikke blevet opklaret, hvem der stod bag den lækage - på trods af at en kommission har arbejdet på sagen. Der siger vi så i al stilfærdighed: Det politiske ansvar er i sidste instans den siddende ministers - også selv om vedkommende ikke er minister længere,« siger hun.

Det er et politisk flertal bestående af Socialdemokraterne, de Radikale, SF og Enhedslisten, der er gået sammen om at placere det politiske ansvar for den såkaldte skattesag, hvor statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og hendes mands skatteoplysninger blev lækket til BT.

Troels Lund Poulsen blev ellers frikendt af Skattesagskommissionen for mistanken om at have lækket fortrolige oplysninger i sagen op til folketingsvalget i 2011.

Kommissionen fandt heller ikke bevis for politisk magtfordrejning.

Kommissionen kunne ikke placere et ansvar på Troels Lund Poulsen. Hvorfor mener I, at I kan?

»Det, vi siger, er, at det politiske ansvar er hans. Og vurderingen af det politiske ansvar er altså noget, som Folketinget træffer beslutning om. Hele setuppet omkring kommissionen er sådan, at kommissionen skal forsøge at afdække de faktisk forhold, og så er det op til Folketinget at vurdere, om der skal placeres et politisk ansvar,« siger Camilla Hersom.

Hun afviser at kommentere, hvor stor en næse der er tale om, og påpeger, at det kun ville være relevant, hvis Troels Lund Poulsen fortsat havde været minister, så næsen kunne få konsekvenser.

»Det, der er vigtigt for os, det er, at det klart fremgår i den beretning, der kommer til at ligge fra Folketinget om en historisk sag, at i sidste instans, så var det ministerens ansvar, at der foregik en forbrydelse, hvor vi endnu ikke har fået opklaret, hvem der stod bag lækagen.«