R: Lad skifergassen blive i undergrunden

De Radikales miljøordfører, Lone Loklindt, mener, at skifergas burde forblive i undergrunden, fordi der er usikkerhed omkring de miljømæssige konsekvenser ved at indvinde gassen.

Byrådet i Frederikshavn skulle onsdag aften beslutte om de ville give tilladelse til prøveboring efter skifergas i kommunen. Før byrådsmødets start var der demonstration mod skifergas. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om byrådet i Frederikshavn onsdag aften gav det franske selskab Total tilladelse til at lede efter skifergas i den nordjyske undergrund, er det staten, der i sidste ende skal give grønt lys til at hente gassen op.

Og de Radikales miljøordfører, Lone Loklindt (R), melder sig som skeptiker i forhold til at give den endelige tilladelse.

»Jeg er meget skeptisk, fordi vi har hørt, at teknologien har beskadiget drikkevandsreserver. Det ville være mere betryggende, at vi bare har det i undergrunden, men venter med at udnytte det,« siger Lone Loklindt.

Et flertal i byrådet i Frederikshavn på 27 mod fire vedtog onsdag aften at give Total tilladelse til at foretage en prøveboring efter skifergas på en mark mellem Dyvad, Østervrå og Flauenskjold.

Men Lone Loklindt deler de bekymringer, som blandt andre miljøorganisationen Greenpeace har luftet i forhold til, at indvinding af skifergas kan forurene grundvandet.

»Jeg er bekymret for de miljømæssige omkostninger. Hvordan påvirker det naturen i det område, hvor det skal indvindes, og er der risiko for drikkevandsreserver? Men vi har heller ikke brug for mere fossil brændsel på verdensmarkederne, som bare vil medvirke til at sænke priserne,« siger Lone Loklindt.

Hun finder det også paradoksalt, at Totals eget hjemland, Frankrig, har forbud mod at benytte den såkaldte fracking-metode til at indvinde skifergas.

Selv om de Radikales miljøordfører er skeptisk i forhold til at tillade indvinding af skifergas, står hun dog ved rammetilladelsen, som blev givet under den tidligere borgerlige regering.

»Der er lavet en aftale, og det er ikke sådan, at jeg synes, vi bør bryde den kontrakt, der er lavet med Total,« siger Lone Loklindt.

Hun føler sig tryg ved, at der skal laves yderligere VVM-undersøgelser, før en eventuel tilladelse til at indvinde gassen kan komme på tale.

»Den almindelig procedure er, at de lokale myndigheder står for den første del af processen. Hvis selskabet vil gå videre, skal der laves en ny VVM. Og selv det er en mindre prøve i forhold til den endelige udvindingstilladelse. Og dér skal der laves en VVM, som staten så står for,« siger Lone Loklindt.