R har forladt forhandlinger om statsborgerskab

De Radikale har forladt fredagens statsborgerskabsforhandlinger i Integrationsministeriet, efter regeringen har lagt op til flere stramninger, der ikke går i spænd med radikal politik.

Arkivfoto, Lotte Rod fra de Radikale (Foto: BERLINGSKE/Niels Ahlmann Olesenn/Scanpix 2013) Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det bliver ikke med radikale mandater, at regeringen får gennemført strammere krav til at opnå dansk statsborgerskab.

Det står klart, efter de Radikales indfødsretsordfører, Lotte Rod (R), har trukket sig fra de forhandlinger, som integrationsminister Inger Støjberg (V) fredag afholder med Folketingets partier om den såkaldte indfødsretsaftale.

»Regeringen vil ikke forhandle hverken sprogkrav, som betyder, at man nærmest skal være højtuddannet for at have en jordisk chance, eller de prøvespørgsmål som de fleste danskere ikke selv kan svare på, altså eksempelvis hvornår stavnsbåndet blev ophævet,« siger Lotte Rod og fortsætter:

»Derfor var der ikke noget at gøre fra de Radikales side, og så blev vi bedt om at forlade forhandlingslokalet.«

I maj 2013 sænkede den daværende SRSF-regering kravet til de sprogkundskaber, som ansøgere skal leve op til, før de kan få dansk statsborgerskab.

I den nye regerings forslag til skærpede regler om statsborgerskab indgår det blandt andet, at ansøgere skal bestå en sværere sprogprøve, svare rigtigt på flere spørgsmål i en videnstest og have forsørget sig selv i en længere periode.

Ifølge Lotte Rod er integrationsministeren ikke villig til at give sig på et eneste af disse punkter, og derfor har de Radikale forladt forhandlingerne.

»Vi kom til mødet med et ønske om at forhandle, fordi vi gerne ville trække aftalen i en positiv retning, men ministeren vil ikke forhandle noget af det, som vi gerne ville se på, og så kan de Radikale ikke være med i en kommende aftale,« siger Lotte Rod og fortsætter:

»Vi er kede af ikke at få indflydelse på et område, der betyder meget for de Radikale.«

Lotte Rod er gået til forhandlingerne med udgangspunkt i de lempelser, SRSF-regeringen gennemførte, som ifølge den radikale ordfører stiller »høje men retfærdige krav til statsborgerskab«.

»Jeg har forsøgt at få færrest mulige ændringer i en ny aftale, men ministeren trækker det derud, hvor de Radikale ikke kan lægge stemmer til det,« siger Lotte Rod.