R frygter økonomisk kløft i Danmark

Københavnerne er nu mere end dobbelt så rige som befolkningen i store dele af resten af Danmark, og det bekymrer de Radikale, der dog finder trøst i, at regeringen vil forbedre konkurrenceevnen i landet.

ARKIVFOTO. København løber i øjeblikket med både væksten og pengene i forhold til resten af landet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er »bekymrende«, at en række kommuner uden for København taber arbejdspladser år efter år og ender på et økonomisk sidespor på grund af høj arbejdsløshed og borgere på overførselsindkomst.

Det mener de Radikales ordfører for landdistrikter og småøer, Anders Steenberg (R), efter det er kommet frem, at københavnerne nu er mere end dobbelt så rige som befolkningen i store dele af resten af Danmark.

»Kommunerne uden for København har tabt rigtig mange private arbejdspladser i de seneste ti år, og det er derfor, at regeringen nu ser på konkurrenceevnen og muligheden for at drive virksomhed i Danmark. Vores konkurrenceevne er blevet udhulet i løbet af 00erne, og det har ramt flere kommuner hårdt,« siger Anders Steenberg til Berlingske Nyhedsbureau.

Berlingske Business skriver fredag baseret på nye tal fra Danmarks Statistik, som har delt det danske bruttonationalprodukt (BNP) op på landsdele, at de gennemsnitlige indkomster (BNP per indbygger) i København og på Frederiksberg er på 460.000 kroner, hvilket er mere end dobbelt så meget som indbyggerne har at gøre godt med på Vest- og Sydsjælland og hele 43 procent over niveauet for hele Danmark set under et.

De senere år har generelt været vanskelige for dansk økonomi, der har været plaget af lav vækst og en faldende beskæftigelse. Velstanden steg således med hele 3,7 procent per indbygger i København i 2011, hvorfra de seneste tal stammer. Det er markant mere end fremgangen i hele Danmark, der var nede på langt mere beskedne 0,7 procent.

Cheføkonom i Danske Bank Steen Bocian understreger dog over Berlingske Business, at det normalt er sådan, at fremgang i én del af landet, trækker andre områder med op med en vis forsinkelse, sådan at Danmark ikke splittes op i endnu mere fattige og rige regioner.

Og Anders Steenberg anerkender da også vigtigheden af København som vækstmotor.

»Danmark er jo på størrelse med Hamborg og omegn, og det er vitalt for Danmark, at København kan klare sig i konkurrencen med andre hovedstæder og kan tiltrække store koncerner, flyruter og alt muligt andet. Nu er opgaven at få resten af landet med,« siger ordføreren, der frygter, at Danmark er i færd med at blive splittet i en fattig og en rig del.

Ifølge regeringen har Danmark tabt 170.000 arbejdspladser, siden krisen brød ud i 2008.