R: Diskussion om ansvaret for Shell-forurening redder ikke miljøet

Radikale ved endnu ikke, hvem der har hovedansvaret for, at der i årtier er løbet giftig olie ud af et Shell-anlæg i Fredericia. Men den diskussion løser heller ikke miljøproblemet, lyder det.

Shell Terminalen Fredericia Havn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Er det Shell selv eller Region Syddanmark, der har ansvaret for, at tonsvis af giftig olie de seneste årtier er løbet ud af gennemtærede tanke på Shells havneterminal i Fredericia?

Det spørgsmål ønsker De Radikales miljøordfører, Lone Loklindt (R), ikke at tage stilling til endnu.

»Det er meget svært at sige på det umiddelbare grundlag, men det skal da graves ud og afdækkes. Men det løser bare ikke miljøproblemet, og jeg synes, det er stærkt foruroligende,« siger hun.

Forureningen truer havmiljøet og grundvandet og har lukket den offentlige badestrand Østerstrand, skriver dr.dk.

Region Syddanmark understreger over for 21 Søndag, at forureningen er Shells, og at Shell står for indsatsen, som myndighederne overvåger. Lone Loklindt efterspørger en undersøgelse af sagen.

»Vi er nødt til at have meget mere indsigt i, hvad der er sket, og hvad der kan gøres for at dæmme op for den forurening,« siger miljøordføreren.

Shell beklager over for dr.dk sagen, men understreger, at Shell lever op til reglerne og også gjorde det, da olielækagen startede. Selskabet påpeger også, at Shell inspicerede tankene jævnligt og reparerede dem, når tæringsrevnerne blev opdaget.

Adspurgt om indsatsen for at forhindre udslippet og miljøskaderne har været god nok, lyder svaret fra Lone Loklindt:

»Det er der noget, der tyder på, at det absolut ikke har. Jeg er dybt beskæmmet over, at det er gået så vidt, som det er.«

Hvis Shell ikke vil rense stranden, så er det ifølge dr.dk skatteborgerne i Region Syddanmark, der må betale for oprensningen.