R-bagland forudser dagpenge-»blodbad«

Medlemmer af den radikale hovedbestyrelse efterlyser nu ændringer af dagpengereglerne. Genoptjeningskravet skal lempes, lyder det.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er efterhånden kun regeringen selv, der ikke ønsker at ændre dagpengereglerne.

Som Berlingske i dag kan fortælle, ønsker store dele af S og SFs kommunale bagland en ændring af dagpengereglerne, men også i de Radikales bagland er der kritiske stemmer. Flere radikale hovedbestyrelsesmedlemmer fortæller i dag i Jyllands-Posten, at de mener, at dagpengereglerne bør ændres. Ellers kan det ende i et »blodbad«, som veteranen Åge Dahl udtrykker det.

Han ser gerne, at regeringen hurtigt får gennemført endnu en akutpakke eller begynder at overveje »graduerede dagpenge«.

Og Åge Dahl er ikke den eneste i det radikale bagland, der efterlyser handling. Tidligere landsformand Søren Bald peger på genoptjeningskravet som det oplagte sted at se på ændringer.

- Jeg er tilhænger af at ændre genoptjeningskravene. Der er folk, som flintrer og farer rundt for at prøve at få arbejde og får lidt her, lidt et andet sted og lidt et tredje sted. Dem kan man hjælpe ved at ændre genoptjeningskravene, siger han til Jyllands-Posten.

Han bakkes op af Hanne Roed, der mener, at en lempelse af genoptjeningskravet vil få flere udfaldstruede dagpengemodtagere til at søge vikararbejde længere fra deres bopæl.

- Det vil måske være nemmere at overskue, hvis folk kun skulle pendle i et halvt år. Det vil der være noget ræson i, siger hun.

Som en del af dagpengeændringerne fra 2010 blev genoptjeningsperioden af dagpengeretten sat til 52 uger, samtidig med at dagpengeperioden blev halveret fra fire til to år.

De Radikale hovedbestyrelsesmedlemmer er ikke de første, der peger på genoptjeningskravet for at hjælpe de mange udfaldstruede dagpengemodtagere. Tidligere har både Enhedslisten, flere Socialdemokratiske borgmestre, Danmarks Socialdemokratiske Ungdom og fagbevægelsen sagt, at genoptjeningsperioden bør ændres.

Og set i bagklogskabens klare lys, burde de Radikale have set, at genoptjeningskravet ville blive et problem, siger Hanne Roed.

- Allerede fra begyndelsen var det nok en ændring, som man kunne se blev stram, siger hun.