R: Asylaftale er udtryk for panik

Det folketingsflertal, der står bag asylaftalen, piller ved retsstatens grundlæggende principper, lyder det fra de Radikale. Partiet mener, at polikerne er gået i panik.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De Radikale opfordrer partierne bag den nye asylaftale til at slå koldt vand i blodet. En del af de initiativer, flertallet lægger op til, er nemlig udtryk for panik, mener integrationsordfører Sofie Carsten Nielsen (R).

»Det allermest alvorlige er, at man sætter grundlæggende retsstatsprincipper ud af kraft. Man kan nu frihedsberøve flygtninge på ubestemt tid, hvis man har mistanke om noget - eller synes, det er berettiget. Integrationsministeren kan simpelthen beslutte, at nu kan man ubegrænset frihedsberøve flygtninge og ikke stille dem for en dommer,« siger hun og uddyber:

»Det er noget af det mest grundlæggende ved vores retsstat, at hvis man fratages sin frihed, så skal man have mulighed for at blive stillet for en dommer.«

Aftalen giver blandt andet mulighed for at begrænse domstolsprøvelsen af frihedsberøvede udlændinge. Myndighederne får desuden lov til at kunne tilbageholde asylansøgere med henblik på at fastlægge deres identitet.

Sofie Carsten Nielsen mener, at aftalen kaster en hel befolkningsgruppe under mistanke:

»Jeg synes, det er meget bekymrende, at så mange politikere på den måde går i panik. Jeg synes, det er udtryk for, at man mangler at holde hovedet koldt. Vi er ikke i undtagelsestilstand i Danmark. Eller er vi? Jeg synes, det er med til at mistænkeliggøre flygtninge som gruppe.«

Både Enhedslisten, SF og Alternativet mener, at asylaftalen hastes gennem Folketinget. De Radikale tilslutter sig kritikken.

»Vi er helt med på, at man skal kunne håndtere situationer med et helt særligt stort pres på Danmark, og vi vil også gerne være med til at gøre tingene hurtigere, end vi plejer. Men jeg fik et lovforslag på over 100 sider i går aftes (tirsdag, red.). Vi skal førstebehandle det i dag (onsdag, red.) og stemme det igennem på fredag,« siger Sofie Carsten Nielsen og uddyber:

»Det virker som panik. Der er ingen af de mennesker, som ved noget om området, som bliver hørt. Det er der ikke tid til«.