Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Brug os noget tidligere.
Sådan lyder opråbet fra Dansk Psykolog Forening tirsdag, hvor undervisningsminister Christine Antorini (S) i et samråd skal forklare, hvordan det egentlig går med inklusionen, som skal sørge for, at flere elever med særlige behov går i en almindelig folkeskoleklasse.
Erfaringer fra Vordingborg Kommune viser, at der er problemer med inklusionen, men Eva Secher Mathias, der er formand for Dansk Psykolog Forening, mener, at man allerede har de kompetencer, der skal til, for at afhjælpe nogle af problemerne.
»Der er faktisk fagpersoner derude, som kan bistå lærerne med den her store opgave, som inklusion er. De findes i de kommunale PPR-kontorer, og lige nu er det for svært for lærerne at få adgang til de kompetencer, der er,« siger Eva Secher Mathiasen.
Men hun mener, det er for svært for lærerne at gøre brug af ekspertisen i Pædagogisk Psykoligisk Rådgivning (PPR), da en skoleleder først skal give læreren tilladelse til at tage kontakt, da det koster tid og penge.
»Det betyder, at vi tit kommer til for sent, når problemet har udviklet sig til noget, der er større, end det ville blive, hvis man havde været mere forebyggende,« siger Eva Secher Mathiasen.
Psykolog-formanden vurderer ikke, at det ville blive dyrere at give lærerne mulighed for at tage direkte kontakt til medarbejderne i de lokale PPR-afdelinger.
»Man skal have en fastforankret og uaflyselig samarbejdsplatform for lærerne, så de har direkte adgang til de her kompetencer. Og det er jo ikke fordyrende, da det handler om at bruge kompetencerne forebyggende, i stedet for først at bruge dem, når problemerne har udviklet sig,« siger Eva Secher Mathiasen.
Foreningen reagerer på, at lærerne og pædagogerne siger, at inklusionsopgaven er for stor, og at de har brug for hjælp.
»Og det synes jeg, at vi skal lytte til,« siger Eva Secher Mathiasen.
Og der kan være brug for hjælp til at løfte opgaven, mener Mette With Hagensen, der er formand for Skole & Forældre.
»Der er rigtig, rigtig mange skoler, lærere og ledere, som er klædt godt på til opgaven, men der er stadig nogle, som står tøvende over for opgaven. Der har vi i kommunerne en vigtig opgave i at få dem alle klædt på, så vi kan få skabt en god skole for alle børn,« siger Mette With Hagensen.
Christine Antorini skal i et samråd tirsdag forklare, hvordan det går med inklusionen og blandt andet svare på, hvad hun vil gøre for at undgå, at inklusionen går ud over de elever, der allerede er i klassen.