Psykiatere efterlyser hospitalspladser - ikke tvang

Intet viser, at tvang overfor psykisk syge nedbringer volden på bosteder, mener Dansk Psykiatrisk Selskab.

Det er intet, der tyder på, at tvang nedbringer vold på bosteder med psykisk syge, mener Dansk Psykiatrisk Selskab. Scanpix/Morten Dueholm Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Regeringen burde kigge på at skabe flere pladser i hospitalspsykiatrien i stedet for at oprette en ny type institution med mere tvang mod beboerne.

Det foreslår Torsten Bjørn Jacobsen, der er formand for psykiaternes talerør, Dansk Psykiatrisk Selskab.

I et internt notat, som regeringen har vist frem til partierne på Christiansborg, foreslår regeringen en ny type institution for nogle af de psykisk syge, der i dag bor på bosteder.

150 af de psykisk syge på bostederne skal uden samtykke flyttes over på den nye institution. Her skal personalet blandt andet have mulighed for at låse dørene til beboerne.

Forslagene kommer oven på fem drab på fire på bosteder. Men regeringen har med sine forslag fundet den forkerte medicin frem, mener Torsten Bjørn Jacobsen.

- Drabene skal nok ses i sammenhæng med en øget forekomst af vold på botilbuddene. Så man skal se på, om det her er et voldsforebyggende tiltag. Det er der ikke meget, der tyder på, siger han.

I stedet anbefaler Dansk Psykiatrisk Selskab, at regeringen skaber flere pladser i hospitalspsykiatrien. Derudover peger formanden på, at kvaliteten på bostederne er dalende.

- Der er for få ansatte, og der er for få tilbud til beboerne. Der er et tomrum, hvor tingene kan udvikle sig, volden kan blomstre og misbrug kan føjes til som alvorlig risikofaktor, siger Torsten Bjørn Jacobsen.

- Man bør se på, hvad der er gået galt med en kultur, hvor man har afviklet og afviklet over årene.

Han forstår ikke, hvorfor regeringen vil indføre mere tvang på de nye institutioner, når den er blevet advaret mod for meget tvang i psykiatrien.

Også foreningen for pårørende Bedre Psykiatri og Landsforeningen Sind er kritiske overfor beføjelser såsom dørlåsning. Det siger de torsdag til Politiken.

/ritzau/