Prognose: Enhedslisten overtager København

Enhedslisten vil ifølge ny valgprognose overhale Socialdemokraterne i den traditionelle S-højborg København.

ARKIV. Enhedslisten, Johanne Schmidt Nielsen (th) og Pernille Skipper. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph

København ser ud til at stemme mørkerødt ved det kommende folketingsvalg. I en valgprognose står Enhedslisten til fremgang, så partiet står stærkere end Socialdemokraterne, der traditionelt set har domineret hovedstaden. Det skriver Altinget.dk.

København er ikke længere en S-højborg, lyder det fra valgforsker og professor ved Aarhus Universitet, Søren Risbjerg Thomsen. Han har lavet valgprognosen, der er et kvalitetsvægtet gennemsnit af decembers meningsmålinger. Ifølge prognosen vil Enhedslisten få hver femte af københavnernes stemmer ved folketingsvalget, hvilket kan omregnes til fire mandater i Folketinget. Socialdemokraterne står til at hente tre.

»Ser man på folketingsvalget i 2011, så stod Socialdemokraterne allerede dengang ikke specielt stærkt i København. Omvendt så giver det i dag god mening at tale om København som Enhedslistens højborg, da det er her, de henter langt den største andel stemmer,« siger Søren Risbjerg Thomsen til Altinget.dk.

Der er lagt op til en rød omgang kvindedyst i hovedstaden, da Socialdemokraterne her opstiller partiets formand Helle Thorning-Schmidt, SF opstiller deres formand Pia Olsen Dyhr og Enhedslisten opstiller partiets politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen. En kvindedyst, som Johanne Schmidt-Nielsen ser ud til at vinde. Socialdemokraterne og SF kan dog håbe på, at folketingsvalget kommer efter den 6. juni, hvor Enhedslisten holder landsmøde. For efter landsmødet kan Johanne Schmidt-Nielsen ifølge partiets nuværende regler om rotation ikke genopstille.

Det er alene op til Statsminister Helle Thorning-Schmidt, hvornår hun vil udskrive folketingsvalg, dog skal det afholdes senest 15. september.