Prognose: Dansk Folkeparti får kæmpelussing og står til at miste tre mandater

Med cirka 85 procent af stemmerne optalt står Dansk Folkeparti til en markant tilbagegang fra valget i 2014. Hvis valgresultatet ligner prognosen, står partiet til at miste tre af sine fire mandater.

Kristian Thulesen Dahl til valgfest hos Dansk Folkeparti på Christiansborg i anledning af under Europa-Parlamentsvalget. Partiet står til en kæmpe tilbagegang i forhold til sidste valg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Denne artikel er skrevet på baggrund af en prognose fra DR med over 85 procent af stemmerne optalt

Klokken var lidt over 21, da Kristian Thulesen Dahl indtog den lille scene i Dansk Folkepartis festlokale med knyttede næver over hovedet og et stort smil.

Der er ellers ikke umiddelbart meget at smile over for partilederen. For Dansk Folkeparti står til en kæmpe lussing af de danske vælgere.

I en prognose fra DR med over 85 procent af stemmerne optalt, står partiet til 10,9 procent af stemmerne. Hvis det holder, vil partiet kun få 1 mandat – mod de fire mandater, som partiet vandt ved sidste valg i 2014.

Kort efter sin ankomst anerkendte Kristian Thulesen Dahl fra scenen, at partiet med al sandsynlighed ville gå tilbage, men han understregede, at man skulle huske på, at DF havde fået en historisk godt valg i 2014, og at en tilbagegang derfor var at forvente.

Thulesen Dahl erkendte, at der nok havde været et større fokus på klima ved dette valg end sidste gang, hvor udlændingepolitik fyldte mere. Han mente også, at det havde skadet Dansk Folkepartis sag, at »kaosset« med brexit havde givet danskerne en forestilling om, at det var svært at trække sig væk fra »mere EU.«

»Vores top tre har gjort det bragende flot,« sagde Thulesen og henvendte sig til Peter Kofod, Anders Vistisen og Pia Adelsteen.

De fremmødte DF’ere kvitterede med et stort bifald til de tre DF’ere, hvoraf kun partiets retsordfører, Peter Kofod Poulsen, synes sikker på at kunne indløse sin billet til Bruxelles.

Tavshed

Godt en time inden Thulesen Dahls ankomst havde Dansk Folkeparti Ungdom indkaldt til samling foran de til lejligheden opstillede fjernsyn.

Ungdomsmedlemmerne havde på forhånd aftalt at juble »helt vildt«, hvis målingen var god. Spændingen steg, mens sekunderne på skærmen talte ned.

Men da exitpollen kom på skærmen hos DR, var der ingen jubel. Faktisk var der helt tavst i Folketingets kantine, hvor partiet holder sin valgfest i anledning af europaparlamentsvalget.

Kort efter forsøgte sangerinden Annette Heick at få gang i DF’erne, men selv et potpourri af europæiske melodi grand prix-klassikere kunne ikke få stemningen i nærheden af kogepunktet.

Omkring i lokalet talte flere folketingsmedlemmer sagte om meldinger fra valgsteder rundt om i landet, der viste langt bedre resultater, så man skulle tage tilbagegangen med et gran salt.

Den fremgang lader altså fortsat vente på sig.

»Klimatosser«

Da Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), gik på scenen, lagde hun ikke fingre imellem. Skylden for Dansk Folkepartis tilbagegang lå hos »klimatosserne«, EU-etablissementet og pressen.

»Jeg kender jer jo, I pressefolk, spydige smil. Man fryder sig sådan en lille bitte smule, man kan se det på jer, og det kan I faktisk ikke være bekendt.«

»I burde være langt mere saglige. Og nogen af jer er det også, men der er også nogen, der er nogen stride kanoner. Det må vi så bare bære, og det kan vi også. I er velkomne uanset hvad«, sagde Pia Kjærsgaard.

Den tidligere partiformand forsatte derefter med andre forklaringer på, at Dansk Folkeparti står til at få halveret sit mandatantal eller endda miste tre ud af fire.

»Måske er det alle de - hvad er det nu man kalder dem - klimatosser. Nej, alle dem, der alene går op i klima,« sagde hun.

Kaotisk valgperiode

Med 60 procent af stemmerne optalt tyder alt dermed på en markant tilbagegang for partiet, der med Morten Messerschmidt i spidsen overraskede alt og alle ved europaparlamentvalget i 2014 og tog hele fire mandater.

Ved den lejlighed blev Dansk Folkeparti den helt store vinder med markante 26,6 procent af stemmerne.

Det betød, at partiet gik fra to til fire mandater, og samtidig satte spidskandidaten Morten Messerschmidt dansk rekord med 465.758 stemmer. Flere end de to tidligere statsministre Poul Nyrup Rasmussen (S) og Poul Schlüter (K) fik, da de blev valgt ind i Europa-Parlamentet.

Det var på forhånd ventet, at Dansk Folkeparti ville gå tilbage, for meningsmålingerne har over en længere periode været dårlige, og Dansk Folkeparti kan se tilbage på en fem-årig valgperiode, der har været præget af uro for både Morten Messerschmidt og Dansk Folkeparti.

Igennem de to fonde Meld og Feld har Dansk Folkeparti nemlig uberettiget brugt EU-midler på eksempelvis egne sommergruppemøder og kampagnevirksomhed. Partiet har siden betalt nogle af pengene tilbage, men sagen bliver fortsat efterforsket af EU's bedragerienhed, Olaf, der dog ikke har fremsat nogle anklager.

Rikke Karlsson, der fik partiets fjerde mandat i 2014, forlod Dansk Folkeparti i oktober 2015 som følge af problemerne om EU-midlerne og har siden siddet i Europa Parlamentet som løsgænger.

Optakten til det års europaparlamentsvalg har ligeledes været præget af uro for Dansk Folkeparti. For partiets nuværende gruppeformand i Europa Parlamentet, Anders Vistisen (DF) blev vraget som spidskandidat til fordel for Peter Kofod, der har markeret sig som partiets retsordfører i Folketinget.

Dansk Folkeparti sidder i øjeblikket i den såkaldte ECR-gruppe - Gruppen af Europæiske Konservative og Reformister, der har 77 medlemmer. Men gruppen står til at blive decimeret, når de engelske konservative trækker sig ud, og derfor har Anders Vistisen sammen med en stribe andre EU-kritiske partier barslet med at lave en helt ny gruppe i Europa Parlamentet.