Prognose: Blå blok står til færrest stemmer ved kommunalvalg

Landspolitisk succes plejer at smitte af på kommunalvalgene, men det er ikke nok for blå blok til at slå de røde ved efterårets kommunalvalg, viser Berlingske Researchs valgvindsprognose.

Foto: Steffen Ortmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En tommelfingerregel, forskere ofte bruger til at forudsige resultater af kommunalvalg, er, at den landspolitiske tendens slår igennem med halv kraft. Sammenholder man en landspolitisk meningsmåling fra tiden omkring sidste kommunalvalg med Berlingske Barometers vægtede gennemsnit fredag aften, kan man komme med et bud på blokkenes tilslutning ved det kommende valg.

Resultatet af denne valgvindsprognose viser, at blå blok vil ende med 46 procent af stemmerne på landsplan ved efterårets kommunalvalg. Et tal, der naturligvis kan dække over store kommunale forskelle. Tilslutningen til blå blok har ikke været over 46 procent ved de seneste fem kommunalvalg, så der vil være tale om et succesvalg for de blå - dog langt fra omfanget af den landspolitiske succes.

Og rød blok står da også stadig til at trække flest stemmer. 49,4 procent står blokken til, hvilket overlader små fem procent til diverse lokallister.

Denne valgvindsprognose skal tages med et gran salt, da usikkerheden er væsentligt større end almindelige landspolitiske meningsmålinger. Prognosen kan med fordel udarbejdes for hver enkelt kommune, men er i dette tilfælde alene beregnet ud fra de landspolitiske tendenser.

Fredag aften viste Berlingske Barometer, at blå blok på landsplan bibeholder sit komfortable forspring på over 57 procent af stemmerne.