Professor står ved sine ord: Vi vil se mere kvælstof de næste år

Professor Jørgen E. Olesen står ved sine udtalelser de seneste dage i kvælstofsagen. Han vurderer samtidig, at den omstridte landbrugspakke på sigt vil gavne miljøet.

»Set fra et fugleperpektiv er pakken overordnet en god idé. Men på den korte bane vil den føre til større udledning af kvælstof, men det er ikke noget, der efter min mening vælter vandmiljøet« Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Dueholm
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Der er tale om småting og en storm i et glas vand i en debat, der er løbet helt af sporet.«

Således udtaler professor Jørgen E. Olesen, sektionsleder for Klima og Vand ved Institut for Agroøkologi, til LandbrugsAvisen om de seneste dages heftige debat om regeringens nye landbrugspakke.

Pakken åbner for bedre vilkår for landbruget og har de seneste dage fået stor opmærksomhed, fordi miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) i flere sammenhænge har lovet Folketinget, at landbrugspakken betyder et grønt plus for miljøet. Ministeren har også udleveret en oversigt til Folketinget, som viser, at der udledes mindre kvælstof i alle år fra 2016 til 2021.

Men dette har en kritisk gennemgang i Berlingske og udtalelser fra forskere - heriblandt Jørgen E. Olesen - rejst alvorlig tvivl om. Og mandag aften kunne de Konservative og Dansk Folkeparti fortælle, at Miljø- og Fødevareministeriet nu vurderer, at miljøet faktisk går i minus de første år af pakkens levetid. Til Landbrugsavisen siger Jørgen E. Olesen, at kritikken er løbet af sporet, fordi den øgede kvælstofudledning er minimal de førstkommende år.

Mere udledning

Berlingske er vendt tilbage til Jørgen E. Olesen for at høre, om hans udtalelser til LandbrugsAvisen er et udtryk for, at han er ved at ændre eller modificere sine tidligere udtalelser.

»Nej, nej. Dette vil føre til større udledning de næste tre år. Det har vi talt om hele tiden, og det holder jeg fast i. Jeg holder også fast i, at ministeriet har lavet en elendig kommunikation om, hvordan man har regnet baseline-tallene ind i regnestykket. Men det gør ikke, at jeg ikke synes, at pakken er en god idé,« siger Jørgen E. Olesen.

Baseline betyder de udefrakommende faktorer, som kan påvirke kvælstofregnestykket positivt uafhængigt af landbrugspakken.

»Jeg har ikke sagt andet til den landbrugsavis, end jeg har sagt til jer. Set fra et fugleperpektiv er pakken overordnet en god idé. Men på den korte bane vil den føre til større udledning af kvælstof, men det er ikke noget, der efter min mening vælter vandmiljøet,« siger Jørgen E. Olesen.

Kreativ regnemetode

Til Berlingske sagde Jørgen E. Olesen søndag, at man i en forskningsmæssig sammenhæng ville blive »slået ihjel«, hvis man regnede, som Miljø- og Fødevareministeriet har gjort. Ministeriet har kun fået regeringens regnestykke over landbrugspakken til at gå i plus for miljøet i 2016, fordi man har indregnet udefrakommende effekter fra 2013, 2014 og 2015.

Vores fokus har jo aldrig været, om pakken går i plus i 2019 eller i 2050. Vi har fokuseret på, om lovgivningsprocessen er foregået på et sagligt grundlag, og om ministeren har givet korrekte oplysninger?

»Fuldstændig rigtigt. Problemet er, at det gik hen og blev en anden diskussion alle steder, og så blev jeg spurgt til det større perspektiv, og så har jeg svaret.«

Er der noget i vores dækning, du i dag har et problem med?

»Jeg har jo godkendt mine citater, så det kan jeg ikke have,« siger Jørgen E. Olesen.