Professor: Løkkes ministerhold har en uhyre traditionel kønsfordeling

Ikke alene halter Løkkes nye regering efter på ligestillingen med kun fem kvinder på det 17 mand store hold. Kvinderne er også blevet tildelt ministerier med traditionelle kvindeområder som sundhed, børn og ældre, påpeger professor i ligestilling.

Ikke alene halter Løkkes nye regering efter på ligestillingen med kun fem kvinder på det 17 mand store hold. Kvinderne er også blevet tildelt ministerier med traditionelle kvindeområder som sundhed, børn og ældre, påpeger professor i ligestilling. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Fem kvinder har fundet vejen ind i Venstre-formand Lars Løkke Rasmussens (V) 17 mand store regering. Det giver en andel på 29 procent, og det overrasker Anette Borchorst, der er professor i statskundskab ved Aalborg Universitet og forsker i køn, politik og ligestilling.

»Det sender et signal om, at Løkke ikke lægger stærkt vægt på ligestilling - og i hvert fald ikke på samme måde, som han gjorde med sin tidligere regering, hvor han havde den højeste kvindeandel på sit ministerhold i danmarkshistorien,« siger hun med henvisning til, at Løkke tidligere har stået i spidsen for en regering med 48 procent kvinder.

Og det er ikke uden betydning, hvor stor en andel af det nye ministerhold, der udgøres af kvinder, påpeger Anette Borchorst.

»Det er vigtigt, fordi kvinderne udgør halvdelen af befolkningen. Det er ligesom, når man udpeger kommissærer til Europa-Kommissionen, så er der også fokus på, at der skal være en ret stor andel kvinder - tilnærmelsesvis den samme andel som i resten af befolkningen. Ellers er det ikke legitimt, så kan folk ikke spejle sig i dem,« siger Anette Borchorst.

De fem kvindelige ministre, Løkke får på holdet, er miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V), udlændinge- integrations- og boligminister Inger Støjberg (V), social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) og sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V), samt minister for børn, undervisning og ligestilling Ellen Trane Nørby (V).

De fem kvindelige ministre har dermed fået ressortområder, der afspejler tidligere tiders traditionelle kønsfordeling, hvor mændene styrer finanserne og kvinderne tager sig af de ældre, børnene og det sociale, påpeger Anette Borchorst:

»Det er en uhyre traditionel kønsfordeling. Mændene på de økonomiske, forsvarspolitiske og udenrigspolitiske ministerier - et traditionelt mandsdomineret felt. Imens har kvinderne fået social, ligestilling og alt det, der handler om børn, sundhed og ældre,« siger hun og tilføjer, at Løkke i sin sidste regering ellers havde den første kvindelige forsvarsminister i skikkelse af Gitte Lillelund Bech.

»Det sender det signal, at vi holder fast i en traditionel kønsfordeling. Det er lidt overraskende, for blå blok og især Venstre har et problem med at tiltrække kvindelige vælgere. Og her sender man ikke ligefrem et signal om, at man prøver at lave om på ret meget hvad angår ligestillingen,« tilføjer Anette Borchorst.

Lars Løkke Rasmussen påpeger selv på Facebook, at hans nye regering »repræsenterer en god bredde i alder, geografi og køn«.

Selvom Anette Borchorst ikke vil give ham ret i det sidste, erklærer hun sig enig i, at ministrene kommer fra mange dele af landet:

»Med valgkampens fokus på, at der også skal skabes vækst i yderområderne, er det måske blevet den nok vigtigste skillelinje i dansk politik lige i øjeblikket - og det har måske kostet på ligestillingen.«