Professor i skatteret: Dansk skattelyaftale med Panama har ingen betydning

Danmark indgik i 2012 en aftale med Panama, hvor skatteoplysninger skulle udleveres mellem de to lande. Men den har »ingen effekt«, siger en professor i skatteret. Enhedslisten kalder aftalen for »vattet«, men skatteministeren påpeger, at skattelyaftaler gavner Danmark.

Danmark og Panama har en aftale om at udveksle oplysninger vedrørende skattesager i kampen mod penge i skattely og for at undgå tilfælde, hvor advokatfirmaer som Mossack Fonseca i Panama medvirker til skatteundragelse. Men den aftale er ikke meget værd, lyder det fra en professor i skatteret. Fold sammen
Læs mere
Foto: RODRIGO ARANGUA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Panama og Danmark aftalte i 2012, at de fremover ville hjælpe hinanden i kampen mod skjulte formuer i skattely.

Men den aftale, der ligger mellem de to lande, har ingen effekt, mener professor i skatteret ved Aarhus Universitet Jan Pedersen.

»Den her aftale med Panama har ingen betydning i sig selv, fordi der er typisk ikke nogen oplysninger at videregive,« siger Jan Pedersen i kølvandet på, at en række personer og virksomheder i Danmark og resten af verden er nævnt i lækken fra det panamanske advokatfirma Mossack Fonseca.

Advokatfirmaet er lige nu under anklage for at medvirke til at sende penge fra hele verden i skattely i det mellemamerikanske land.

Fra dansk side bliver der indgået forskellige aftaler med skattely-lande, hvor landene aftaler, at de skal udveksle oplysninger på tværs af landegrænser. Danmark har senest indgået en aftale med De Forende Arabiske Emirater. Men skattely-lande har ofte en national lovgivning, der forhindrer de lokale myndigheder i at indsamle skattemæssige oplysninger fra banker og virksomheder og udlevere dem til Danmark.

Skattely er lig med diskretion og bankhemmeligheder

Hvis du har en stor formue eller tjener godt, så er der fordele ved at skjule pengene i et skattely som Panama, hvor du slipper for den høje danske skattesats. For myndighederne i Panama har ikke mulighed for at indhente oplysninger fra banker og virksomheder.

Det vurderer professor i skatteret Jan Pedersen, der ikke ser nogen gevinst for Danmark ved aftalen, når de panamanske myndigheder har et langt fra ligeså stramt system som det danske, hvor lovgivningen fastslår, at »alt mellem himmel og jord« skal indberettes.

»Det er jo hele humlen ved at være et skattely - at der er diskretion og bankhemmelighed. Bankerne må ikke udlevere oplysninger ud af huset. Og tilsvarende er der diskretion om selskabsforhold, ift. hvem der ejer selskabet. Derfor er den her aftale ikke meget bevendt,« siger Jan Pedersen.

Aftaler med alle skattely-lande

Skatteministeriet skrev i en pressemeddelelse i november 2015, at Danmark nu havde indgået den 45. aftale om udveksling af skatteoplysninger med De Forenede Arabiske Emirater. Danmark havde dermed aftaler med alle lande, der på det tidspunkt blev karakteriseret som potentielle skattely.

Det var derfor en tilfreds skatteminister, der udtalte sig om aftalen.

»Aftalen med De Forenede Arabiske Emirater er den sidste i rækken, og dermed når vi et mål, som skiftende regeringer har forfulgt siden 2008. Nu har Skat de bedste forudsætninger for at sætte ind over for personer og selskaber, der forsøger at skjule skattepligtige formuer eller indkomst i skattely,« sagde skatteminister Karsten Lauritzen i november.

Men Jan Pedersen tvivler på, at denne form for aftale har været så god en forudsætning for Skat til at bekæmpe skattely. Og han tror ikke, at Skat har benyttet sig af aftalen med Panama på noget tidspunkt, siden den trådte i kraft den 28. december 2013 - godt et år efter den blev underskrevet.

»Det vil overraske mig meget, hvis der er overgivet én eneste information,« siger han og pointerer, at Danmark ikke har økonomiske muskler nok til at true Panama, hvis de ikke laver deres lovgivning om, så de kan udlevere oplysningerne til Danmark.

Derfor skal Danmark forsøge sig med internationale samarbejder med USA og EU, hvis de skal gøre sig nogle forhåbninger om at kunne inddrive skattemæssige informationer om danske penge i Panama.

»Det internationale samfund må gå sammen og tvinge skattely-landene til at opgive skatteoplysningerne. Og hvis ikke de gør det, så kan der være forskellige sanktionsmuligheder,« siger Jan Pedersen.

EL: »Vattet« aftale med Panama

Enhedslistens skatteordfører, Rune Lund, vil se på hele paletten inden for skattely-aftaler. For han ser ikke nogen grund til at lave aftaler med skattely-lande, hvis de ikke har nogen effekt.

»Hvis sådanne aftaler skal give mening, så skal de kunne modvirke skattely, som Panama er. Det giver ikke nogen mening, at vi laver en vattet aftale, hvor det hele bare kan fortsætte,« siger han.

Enhedslisten er netop nu ved at undersøge juraen i den gældende aftale med Panama og arbejder på konkrete forslag til, hvad man kan ændre i aftalen.

Rune Lund pointerer, at et samlet internationalt pres kan have den største effekt ift. at komme skattelyene til livs. Men Enhedslistens skatteordfører undersøger også muligheder via den danske skattelovgivning.

»Kan man pålægge en form for strafafgift, hvis de her lande ikke vil give helt basale oplysninger om, hvem der f.eks. ejer virksomhederne? Her kunne man lægge et højt transaktionsgebyr på,« siger han og fortsætter:

»Hvis man har penge i Danmark, så burde man slet ikke kunne sende sine penge af sted til et land som Panama, hvor man ikke kan se, hvem den reelle ejer af et selskab er. For det er jo bare designet til at lave skattesnyd,« siger Rune Lund.

Enhedslisten har stillet et spørgsmål til skatteminister Karsten Lauritzen, hvor partiet ønsker svar på, om den nuværende aftale kan modvirke skattely, og om de nye oplysninger fra Panama giver anledning til at genoverveje aftalen med Panama.

Skatteminister: Jeg er ikke naiv

Skatteminister Karsten Lauritzen mener, at aftalerne med skattely-lande giver SKAT gode muligheder i bekæmpelsen af skjulte penge i skattely.

»Skatteunddragelse foregår i det skjulte. Derfor er det afgørende, at skattemyndighederne kan få så mange oplysninger som muligt frem i lyset. Skatteinformationsaftaler med skattelylande giver SKAT nogle muligheder, som man ellers ikke har. Det er i mine øjne godt og fornuftigt. Det er også derfor, at OECD og andre organisationer kraftigt anbefaler aftalerne,« skriver Karsten Lauritzen i et svar til politiko.dk.

Og han er godt klar over, at aftaler, som vi har med Panama, ikke er nok til at komme problemerne med skatteundragelse til livs.

»Men jeg er ikke naiv. Jeg påstår langt fra, at informationsaftalerne alene løser de globale problemer med skattely og skatteunddragelse. Det er ét redskab i værktøjskassen, som sammen med en lang række andre internationale samarbejder og åbenhedstiltag kan være med til at stække dem, der forsøger at slippe for at betale den skat, de skal.«

Politiko.dk har bedt Skat se på, hvor mange gange de ved hjælp af Panama-aftalen har indhentet oplysninger om skattesager i Panama. Skat er endnu ikke vendt tilbage.