Prøve krævede viden om kvindefodbold

3693 personer var torsdag tilmeldt indfødsretsprøven, som denne gang især gik på kvinders rettigheder. Prøven er før blevet kritiseret for at være for svær.

3693 personer var torsdag tilmeldt indfødsretsprøven, som denne gang især gik på kvinders rettigheder. Prøven er før blevet kritiseret for at være for svær. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

Torsdag måtte håbefulde personer med ønsket om at blive dansk statsborger svede over 40 spørgsmål, der skulle teste deres viden om Danmark på kryds og tværs.

I prøven, der er offentliggjort på Udlændinge- og Integrationsministeriets hjemmeside, blev deltagerne blandt andet testet i deres viden om kvinder i Danmark og deres rettigheder.

For eksempel blev deltagerne spurgt til, hvor gamle danske kvinder bliver, hvor gamle danske kvinder er i gennemsnit, når de får deres første barn, og hvornår det blev tilladt i Danmark at få en abort.

Også det danske landshold i kvindefodbold, skal der svares på spørgsmål om.

Men spørgsmålene i prøven breder sig også ud over alt fra dansk historie, det danske monarki, Folketinget og generelle samfundsforhold.

Også viden om geografiske forhold og dansk kulturhistorie er påkrævet.

Et spørgsmål lyder blandt andet, "Hvor stor en del af Danmark er i dag opdyrket landbrugsland?", mens et andet lyder "Hvad var August Bournonville kendt for?".

Også spørgsmål om politiske forhold, som antallet af danske regioner, hvilken rolle ombudsmanden har, og hvad strukturreformen i 2007 gik ud på, er en del af prøven.

Indfødsretsprøven har tidligere været særdeles omdiskuteret og er blevet kritiseret for at være for svær.

Hvilket også var tilfældet denne gang, mener formanden for De Danske Sprogcentre, Poul Neergaard.

»Det er besluttet politisk, at prøven skal være svær. Og det er den. Mange af spørgsmålene vil ikke blive oplevet som hverken aktuelle eller relevante for deltagerne. Og så bliver det i stedet et spørgsmål om hukommelse.«

»Hvilket år var det nu for eksempel, at Grønland ophørte med at være en dansk koloni? Var det i 1901 eller 1953? Det er jo ikke noget, de fleste af os går rundt og tænker på til daglig,« siger han.

Deltagerne skal svare rigtigt på 32 af de 40 spørgsmål.

Prøven finder sted to gange årligt på landets sprogcentre - i juni og november.

Ved torsdagens prøve var 3693 personer tilmeldt. Ved prøven i juni slap hver anden igennem nåleøjet.

/ritzau/