Prisen på sygehusmedicin sænkes

Regeringen og Danske Regioner har indgået en aftale med Lægemiddelindustriforeningen, der betyder, at listepriserne på medicin sænkes med 10 pct. over en 3-årig periode

Regeringen og Danske Regioner har indgået en aftale med Lægemiddelindustriforeningen, der betyder, at listepriserne på medicin sænkes med 10 pct. over en 3-årig periode. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Den bedste prisaftale, der hidtil er indgået med lægemiddelindustrien.

Det kalder sundhedsminister Sophie Løhde i dag en ny aftale, som hun på vegne af regeringen har forhandlet på plads med Danske Regioner og Lægemiddelindustriforeningen.

Med aftalen sparer sygehusene mellem 200 og 300 millioner kroner om året.

Aftalen betyder, at listepriserne på sygehusmedicin, der er introduceret i Danmark, sænkes med 10 procent over en 3-årig periode. Samtidig ændres den eksisterende referenceprismodel, så der i årene fremover sker en genberegning af listepriserne på ny sygehusmedicin.

»Det har ikke været let, men jeg er godt tilfreds med forhandlingsresultatet. Det er den bedste prisaftale, der hidtil er indgået med lægemiddelindustrien, og den betyder, at vi vil få lavere priser på sygehusmedicin de kommende år,« udtaler Sophie Løhde i en pressemeddelelse.

»Prisaftalen kan være med til at lægge en dæmper på udgifterne til sygehusmedicin, men den skal suppleres af andre instrumenter og initiativer, hvis vi for alvor skal kunne tøjle udgifterne. For bare at nævne et par ting er det eksempelvis fortsat vigtigt, at regionernes lægemiddelorganisation, Amgros, er effektiv og opnår markante rabatter, når den konkurrenceudsætter sygehusmedicin i udbud. Og sygehusene skal også fremover have fokus på, hvordan de kan reducere deres medicinspild,« udtaler Sophie Løhde.

Hos Dansk Regioner er formand Bent Hansen glad for aftalen. Men han understreger, at den ikke ændrer på behovet for et egentligt »medicinråd«, fastslår han.

»Jeg er tilfreds med resultatet. Aftalen giver en vis stabilitet om priserne på en del af sygehusmedicinen. Regionerne og sygehusene kan lægge budgetter velvidende, at lægemiddelindustriforeningens virksomheder ikke pludselig kan hæve deres priser voldsomt de kommende år,« udtaler han i en pressemeddelelse på Danske Regioners hjemmeside.