Prisen for sygedagpenge skyder i vejret trods reform

Færre skulle være på sygedagpenge, men i stedet er flere kommet til efter sygedagpengereformen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Det var meningen, at sygedagpengereformen i 2016 skulle spare statskassen for syv millioner kroner. Men det er langtfra virkeligheden, viser et nyt notat fra Beskæftigelsesministeriet ifølge Jyllands-Posten.

I stedet er der havnet en ekstra regning på politikernes bord, for udgifterne til sygedagpenge blev sidste år 800 millioner kroner højere netto end forventet.

Notatet viser samtidig, at der i 2016 var 14.900 flere fuldtidspersoner på sygedagpenge end forventet. Det svarer til over 20 procent flere, end partierne bag reformen havde regnet med.

Millionregningen skyldes, at flere danskere er blevet sygemeldt siden 2014. Derudover bliver sygedagpengemodtagerne længere tid i systemet, inden de kommer videre på anden offentlig forsørgelse.

De ekstra udgifter skal finansieres inden for sygedagpengeområdet. Det har partierne forpligtet hinanden til i reformen.

Det kan betyde, at der skal pilles ved nogle elementer, lyder det fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

- 800 millioner kroner er et meget stort tal, og derfor bliver vi nødt til at ændre nogle dele i sygedagpengesystemet, hvis det store budgetskred og tilstrømningen til sygedagpenge varer ved, siger han til Jyllands-Posten.

Ministeren har på baggrund af tallene sat en analyse af systemet i gang for at blive klogere på, hvad der skal gøres.

Reformen om sygedagpenge blev aftalt af et bredt flertal i Folketinget i 2013. Alle partier undtagen Enhedslisten er med.

Med reformen blev varighedsbegrænsningen skrottet, så ingen sygemeldte mistede deres sygedagpenge efter et år. Reglen havde frem til da betydet, at 8000 sygemeldte hvert år røg ud af systemet.

Ifølge Liberal Alliance er det netop afskaffelsen af begrænsningen, der har ført til underskud.

- Det var netop det her, vi frygtede, da vi gik med i reformen, siger LA's beskæftigelsesordfører, Laura Lindahl, til Ritzau.

- Det er rigtig mange penge, der nu skal findes. Derfor mener jeg, at man skal kigge på varighedsbegrænsningen. Der er nødt til at være et sluttidspunkt. Et bud kunne være 52 uger, som vi havde før, siger hun.

/ritzau/