Presset stiger på Thorning om betalingsring

Ikke nok med at Helle Thorning-Schmidts allierede skaber uro om placeringen af en betalingsring under forhandlingerne om regeringsgrundlaget. Oppositionen kan også sende planen til folkeafstemning.

S-formand Helle Thorning-Schmidt er presset fra flere sider i sagen om betalingsringen rundt om København. Overborgmester Frank Jensen (S) ønsker, at man genovervejer, hvor ringen skal gå, hvilket Marianne Jelved (R) bakker op om. DF ønsker til gengæld forslaget sendt til folkeafstemning. S vil ikke kommentere sagen, før et regeringsgrundlag er på plads. I dag skal Helle Thorning-Schmidt blandt andet tale efterløn med de borgerlige partier. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dennis Lehmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den skulle begrænse tung biltrafik i byen, men nu ser placeringen af en betalingsring i hovedstaden ud til skabe bøvl for Helle Thorning-Schmidt (S) på hendes vej til Statsministeriet.

Det Radikales Venstres Marianne Jelved bakker nemlig op om Helle Thorning-Schmidts egen overborgmester, Frank Jensen (S), der under de indledende forhandlinger om et regeringsgrundlag, sparkede til partiets ømme tå. Han finder det nemlig uhensigtsmæssigt, at betalingsringen, der på tegnebrættet følger Ring 2 rundt om København, splitter skoledistrikter ad.

»Vi skal finde den rigtige løsning, som bidrager til at mindske trængslen af biler, men som også sikrer, at byen hænger sammen, så vi ikke ødelægger skoledistrikter med placeringen,« siger Frank Jensen, der efterlyser en nærmere dialog om, hvor betalingsringen skal gå.

»Helle Thorning har selv tilkendegivet, at nu skal der samarbejdes - også ud af Christiansborg. Det er jo lige noget, Det Radikale Venstre er fuldstændig enig med den kommende statsminister i. Der ligger jo i det, at så skal man også være parat til at ændre det, hvis Københavns Kommune har nogle relevante indsigelser eller forslag,« siger Marianne Jelved og skoser Socialdemokraterne for ikke at klappe beliggenheden af betalingsringen af med netop Københavns Kommune, før man offentliggjorde den.

Også Enhedslistens Per Clausen ønsker at lytte til Frank Jensen, selvom SFs trafikordfører, Pia Olsen Dyhr, slår fast, at betalingsringen i store træk ligger fast.

»Vi har hele tiden ment, at det havde været klogere, hvis betalingsringen havde lagt sig langs kommunegrænsen. Det ville have været klogere, fordi folk, der skal i skole og daginstitutioner ikke ville være blevet ramt af den,« siger Per Clausen.

Men al den stund Helle Thorning-Schmidt forhandler om regeringsggrundlaget, skal offentligheden ikke forvente noget klart svar om placeringen af betalingsringen.

»Vi kommenterer det ikke. Hverken på lederniveau eller ordførerniveau. Vi skal have regeringsgrundlaget på plads først, og de forhandlinger skal der være mest muligt ro om,« siger partiets trafikordfører, Magnus Heunicke (S).

DF ønsker folkeafstemning

Mens betalingsringen er et fy-ord i S-toppen, har den allerede kostet partiet dyrt. I Københavns Storkreds gik Socialdemokraterne tilbage fra 24,2 procent af stemmerne i 2007 til 19 procent ved valget i torsdags. Og der er i S-toppen bred enighed om, at man undervurderede vælgernes utilfredshed med betalingsringen.

Den utilfredshed har man øje for i Dansk Folkeparti, og med vanlig sans for at vejre folkestemningen foreslår partiet nu at bruge en sjælden anvendt paragraf i grundloven til at sende betalingsringen til folkeafstemning, hvis lovforslaget bliver en realitet. Den idé har de Radikales leder, Margrethe Vestager, også tidligere luftet. Hun foreslog, at betalingsringen skulle til afstemning efter en prøveperiode, men det ser Dansk Folkeparti ingen grund til at vente på.

»Vi mener imidlertid, at det er bedre straks at sende lovforslaget til folkeafstemning. Og så bliver resultatet jo også bindende, fremfor at man for eksempel lavede en regional, men vejledende folkeafstemning,« siger Peter Skaarup til Ritzau.

Når Folketinget har vedtaget et lovforslag, kan mindst 1/3 (mindst 60) af medlemmerne kræve, at forslaget ikke skal gælde, før det er blevet godkendt ved en folkeafstemning. På forhånd råder Dansk Folkeparti over 22 mandater. Men da både Venstre, de Konservative samt Liberal Alliance er modstandere af betalingsringen, vil de sammen kunne sende betalingsringen til folkeafstemning. Hvis lovforslaget skal bortfalde ved folkeafstemningen, kræves det, at et flertal af vælgerne er imod, og at dette flertal udgør mindst 30 procent af dem, der har ret til at stemme.