Pres på minister for at sikre hjælp til demente

Hvis kommunerne ikke af egen drift sender ledsagere med svage og demente ældre, når de skal til læge, så må det skrives ind i loven. Det mener Dansk Folkeparti, Venstre, Ældre Sagen og Alzheimer Foreningen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk Folkeparti, Venstre, Ældre Sagen og Alzheimer Foreningen lægger nu pres på socialministeren for at sikre, at kommunerne sender ledsagere med svage ældre og demente til lægen.

Sker det ikke frivilligt, så skal der lovgives om sagen, mener de ifølge Avisen.dk.

»Kravet om en ledsager skal skrives ind i sundhedsloven og serviceloven, så vi kan få styr på det her,« siger chefkonsulent i Ældre Sagen Margrethe Kähler.

Avisen.dk har tidligere skrevet om demente og hjerneskadede ældre, der bliver sendt alene på hospitalet. Og mandag skriver netmediet om en dement mand, der både blev glemt på skadestuen og forsøgt sendt hjem med en brækket hofte.

Ældre Sagen og Alzheimer Foreningen har nu skrevet til socialminister Manu Sareen (R) og sundhedsminister Nick Hækkerup (S) og opfordret dem til at ændre loven.

Manu Sareen fastholder, at en lovændring ikke løser problemet, og at man frem for alt skal fokusere på at sikre, at demente får den hjælp, de har brug for.

»Selvfølgelig skal en konfus, dement borger ikke sendes alene frem og tilbage til sygehuset,« siger Manu Sareen til Avisen.dk.

Han vil drøfte sagen med Kommunernes Landsforening, da han mener, at man »med rimelighed« kan forvente, at kommunerne løfter opgaven.

Det er dog ikke nødvendigvis tilstrækkeligt, mener Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt (DF).

»Er det faktisk sådan, at kommuner værger sig imod at sende personale med demente borgere, så håber jeg, at ministeren vil sikre det i loven og sker det ikke, så vil jeg fremsætte et beslutningsforslag,« siger hun til Avisen.dk.

Heller ikke Venstres socialordfører, Eyvind Vesselbo (V), er tilfreds med socialministerens planer for at rette op på problemet.

»Det er gang på gang, han undskylder sig med, at ’det er ikke mit bord<saxo:ch value="226 128 153"/>,« siger ordføreren, der nu vil drøfte sagen med ministeren.