Præsident: Verden har reageret for langsomt på ebola

Ghanas præsident kritiserer verdenssamfundet for at have tøvet med skride ind over for ebola-epidemien i Afrika.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Verdenssamfundet reagerede for langsomt, da der blev konstateret ebola i Guinea, Liberia og Sierra Leone. Sådan lyder det fra Ghanas præsident, John Mahama, der tirsdag er i København for at deltage i konferencen Global Green Growth Forum.

Mahama er også formand for Ecowas, der er en økonomisk sammenslutning af vestafrikanske lande, og dermed leder af en del af indsatsen mod ebola-udbruddet. Og gennem Ecowas arbejdes der blandt andet for, at de ramte lande ikke bliver isoleret, især økonomisk.

»Situationen i de tre lande, der er hårdt ramt af ebola, er meget alvorlig. Desværre har verden reageret for langsomt. De tre påvirkede lande har været konfliktramte lande, som derfor har et meget svagt offentligt sundhedssystem. Derfor eksisterede der ikke faciliteter til at tilbyde behandling til de smittede,« siger John Mahama.

Præsidenten benytter dog også sit besøg i Danmark på at takke regeringen - i skikkelse af handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) - for hjælp i kampen mod ebola i form af luftbro og materiel. Og for de ti millioner kroner, som regeringen netop har doneret til Ghanas beredskab, hvis sygdommen skulle ramme der.

»Heldigvis er den internationale reaktion begyndt at virke nu, selv om den begyndte langsomt og der har været nogle bureaukratiske barrierer,« siger præsident Mahama.

»Jeg vil fortsætte med at arbejde for, at det internationale samfund ruller hele beredskabet ud. Ebola kender ingen grænser og kan ramme hvilken som helst del af verden, så vi må reagere så hurtigt som muligt,« siger han.

Og der er brug for flere nødhjælpsarbejdere til at bekæmpe epidemien, lyder det fra præsidenten, der selv har besøgt de ramte lande.

»Bortset fra ressourcer til behandling har vi brug for støvler på jorden. Et af de største problemer i tre lande er, at de ikke har nok sundhedspersonale til at tage sig af de syge,« siger John Mahama.

Den ghanesiske præsident har indkaldt Ecowas-landene til møde i den første uge af november, hvor de vestafrikanske statsledere sammen med NGOer skal lave en mere koordineret plan for den fremadrettede indsats mod ebola.

Et af målene er, at 70 procent af de ramte skal være i behandling, når vi når til 1. december, og det er ifølge Mahama et opnåeligt mål.