Portræt: Ministerdramaets vigtigste biperson

Carl Holsts spindoktor, Christian Ingemann Nielsen, røg med ned, da den skandaleramte minister faldt.

Christian Ingemann Nielsen, forhenværende spindoktor for Carl Holst. Foto: Vejle Amts Folkeblad Fold sammen
Læs mere

Der er ikke meget »mørkets fyrste« over 44-årige Christian Ingemann Nielsen.

Det populære øgenavn til særlige rådgivere/spindoktorer passer dårligt til fynboen og overlægesønnen med det bankende OB-hjerte og interesse for Alien-film, krimier og tegneserier. Eller også er det bare det »nede på jorden«-image, han har spinnet sig til. Det er aldrig til at vide i det hjørne af medierne.

Han er en strateg med et vindende væsen og en hyggelig, fynsk dialekt. En journalist med ambitioner, der blev en del af en skandale, der førte til, at hans chef, Carl Holst (V), trak sig som forsvarsminister.

Strategi og formidling har siden barndommen på Dunbirkevej i Bellinge sydvest for Odense tiltrukket Christian Ingemann Nielsen. Første gang da han som 12-årig lavede Bellinge Tidende med smånyt og annoncer fra især den lokale frisørsalon til fem kroner stykket. Så var lommepengene hjemme.

Efter moderens og faderens skilsmisse voksede han op hos sin mor sammen med sin bror. I skolen var han kendt som en nysgerrig ung mand med gode karakterer, talegaverne i orden og lyst til at påvirke samfundet og sine omgivelser.

I femte klasse blev han medlem af FLO (Folkeskoleelevernes Landsorganisation), hvor han en overgang var næstformand.

Den senere spindoktor, brød sig imidlertid ikke om, at gå på en åbenplanskole, hvor alle kunne høre, hvad han sagde, og han hvad alle de andre sagde, så han fik lov at skifte.

Han startede senere i 1.g på Odense Katedralskole og gik igen ind i elevarbejde, nu i GLO (Gymnasieelevernes Landsorganisation).

Fremtiden er uafklaret

På vej ud i voksenlivet læste han historie på universitet og fik en tjans som pante­fogedmedhjælper ved Odense Kommune. Drømmen var at blive forfatter, men farmand mente ikke, det var seriøst.

Strategisk som overlægesønnen var, fandt han noget, der tilgodeså både hans egne formidlings­lyster og faderens ambitioner: Journalistik.

Han fik papir på sin formidlingsevne i 1996 og blev lokalredaktør på Vejle Amts Folkeblad i Grindsted, hvor han også havde været i praktik.

Senere blev det til forside­redaktør og souschef på Fredericia Dagblad og gennem årene andre stillinger på begge aviser. Her høstede han blandt andet ros for sine portrætter af lokale erhvervsfolk.

Mens han gik Danmarks Journalisthøjskole mødte Christian Ingemann Nielsen sin fremtidige hustru, frisørassistenten Jeanette. De bor i dag i Fredericia har sønnerne Jakob på 13 og Peter på 15 år. Sønnerne har deres far også spinnet til at være fuldblods OB-fans.

Efter en kort tid som freelancer med artikler i fagblade, nyhedsbreve og pressemeddelelser for firmaer endte han i august 2014 i en tidsbegrænset stilling som kommunikationsmedarbejder i Region Syddanmark med Carl Holst som formand under et projekt med det fascinerende navn »Smart vækst og velfærd«.

Kombinationen af politik og journalistik fik han perfektioneret, da han i sommer fik jobbet som særlig rådgiver for netop Carl Holst.

I løbet af tiden i Region Syddanmark boblede mediehavet over med indicier (visitkort, mails, CV’er), der antydede, at Christian Ingemann Nielsen, havde hjulpet Carl Holst med hans folketingsvalgkamp i maj og juni, mens han stadig var ansat og fik løn af Region Syddanmark.

Det må man ikke, og hans chef havde som bekendt mere end svært ved at forklare sig.

Han har hidtil været åben og ærlig om sin rolle i Holst-skandalen, har han sagt, men har ikke villet udtale sig om, hvorvidt han faktisk har hjulpet sin tidligere chef i hans personlige valgkamp. En undersøgelse er i gang, men som han siger til Politiko.dk:

»Jeg lader det være mellem undersøgelsen og mig selv foreløbig.«

På spørgsmålet om, hvad Christian Ingemann Nielsen skal lave nu, siger han:

»Jeg ved det ikke, men jeg håber, det bliver noget, der stadig har et eller andet med kommunikation at gøre.«