Portræt: Løkke hiver erfaren minister hjem fra Bruxelles

Ulla Tørnæs stod som undervisningsminister under Anders Fogh Rasmussen i spidsen for den gymnasiereform, som flere af de nuværende Venstre-topfolk efterfølgende kritiserede hårdt.

Ulla Tørnæs var undervisningsminister under Anders Fogh Rasmussen fra 2001 til 2005, inden hun efter valget i 2005 blev udnævnt til ny minister for udviklingsbistand. Den post bestred hun indtil februar 2010. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Stricker

Hun var blevet nævnt som en af kandidaterne til at blive ny miljø- og fødevareminister.

Og da Lars Løkke Rasmussen mandag offentliggjorde sin ministerrokade var Ulla Tørnæs da også en del af den. Men ikke som afløser for Eva Kjer Hansen i spidsen for Miljø- og Fødevareministeriet.

I stedet skal Tørnæs stå i spidsen for de danske uddannelser som uddannelses- og forskningsminister.

Og uddannelsespolitik er et område, Ulla Tørnæs kender særdeles godt.

Hun var nemlig undervisningsminister under Anders Fogh Rasmussen fra 2001 til 2005, inden hun efter valget i 2005 blev udnævnt til ny minister for udviklingsbistand. Efter en regeringsrokade i 2010 blev den ministertitel taget fra hende.

Netop hendes mange år som minister i 00erne blev fremhævet af Lars Løkke Rasmussen, da han mandag præsenterede Tørnæs som ny uddannelses- og forskningsminister.

»Jeg har valgt at kalde Ulla Tørnæs hjem fra Bruxelles, hvis man kan udtrykke det på den måde. Ulla har meget, meget stor ministererfaring – også på området her som tidligere undervisningsminister. Ulla vil styrke ministerholdet,« siger statsministeren om sit valg.

Ansvarlig for udskældt gymnasiereform

Sidst Ulla Tørnæs sad med tøjlerne på et uddannelsespolitisk område, nåede hun en række politiske aftaler med både den blå og den røde del af Folketinget.

Hun stod nemlig som undervisningsminister i spidsen for et folkeskoleforlig, der havde Socialdemokraterne med, en gymnasiereform, som alle Folketingets partier på nær Enhedslisten bakkede op om, og en erhvervsskolereform.

Gymnasiereformen har både nuværende finansminister, Claus Hjort Frederiksen, og nuværende udenrigsminister, Kristian Jensen, efterfølgende kritiseret ganske eftertrykkeligt.

Claus Hjort Frederiksen har ifølge altinget.dk sagt, at partiet blev »ramt af en psykose«, da man sagde ja til reformen for 12 år siden.

»Jeg kan bare sige, at både Bertel Haarder og jeg også protesterede dengang. Men desværre forgæves, for reformen var forfejlet, og derfor bliver vi nødt til at stramme op nu. Blandt andet i forhold til al den tværfaglige snak, som ikke holder nogle steder, når fagligheden ikke er på plads,« sagde Claus Hjort Frederiksen i 2014 til altinget.dk.

Ulla Tørnæs har siden fastholdt, at reformen var rigtig tænkt, og at hun er både »stolt og glad over«, at den har ligestillet de gymnasiale ungdomsuddannelser.

En overraskende EP-spidskandidat i '14

Med udnævnelsen af Ulla Tørnæs henter Lars Løkke Rasmussen desuden Venstres spidskandidat ved EP-valget i 2014 hjem til dansk politik igen.

Tørnæs blev således i begyndelsen af 2014 noget overraskende valgt som Venstres spidskandidat til europaparlamentsvalget samme år, efter at først Jens Rohde og siden Ellen Trane Nørby enten blev droppet eller selv droppede deres spidskandidatur.

Rohde kom allerede i 2012 i modvind for i en kronik i Berlingske at tale for et forslag om fælles EU-militær og mere magt til Europa-Parlamentet, mens Ellen Trane Nørby, der mod sin vilje havde accepteret Lars Løkke Rasmussens ønske om at blive spidskandidat, måtte trække sig, da hun blev gravid.

Dermed var vejen banet for Ulla Tørnæs, der indtil da havde nået at sidde næsten 20 år i Folketinget for Venstre. Ved valget i 2014 fik Ulla Tørnæs 136.388 personlige stemmer.

Ministerdatter

Ulla Tørnæs er 53 år gammel og datter af direktør Katty Tørnæs og fiskeskipper og fhv. minister Laurits Tørnæs, der fra 1987 til 1993 var landbrugsminister under Poul Schlüter.

Hun er født og opvokset i Esbjerg og har boet størstedelen af sit liv i Vestjylland. Hun er mor til tre piger og gift med landmand Jørgen L. Tørnæs.

Hun skriver selv på sin hjemmeside, at hun bruger størstedelen af sin »sparsomme« fritid på sin familie og på deres fælles passion - ridesport.

Ifølge Folketingets hjemmeside har Ulla Tørnæs aldrig fuldført en videregående uddannelse. Hun har læst på Københavns Universitet i 1991, på
Handelshøjskolen i København fra 1985-88, haft et universitetsophold i Chambéry i Frankrig i perioden 1984-85 og gået på Odense Universitet fra 1982-84.

Selv er Ulla Tørnæs glad for at komme »hjem« til dansk politik.

»Jeg glæder mig rigtig meget til at komme hjem og beskæftige mig med et område, hvor jeg jo har været tidligere. Jeg får ansvaret for alle uddannelser, herunder de mellemlange videregående uddannelser, som jeg har haft ansvaret for tidligere. Så det bliver rigtig spændende, men også udfordrende at komme tilbage,« siger Ulla Tørnæs på Amalienborg Slotsplads.

Hun afløser Esben Lunde Larsen, der i løbet af sin tid som uddannelses- og forskningsminister har været indblandet i flere dårligere sager, og som i øjeblikket undersøges af Københavns Universitets praksisudvalg, der skal vurdere, om Lunde Larsens ph.d. lever op til videnskabelig redelighed.