Portræt: Landbrugets stædige »superminister« er ude

Den detaljeorienterede og kontante landmandsdatter fra Sønderjylland, Eva Kjer Hansen, faldt i en sag, der nåede at blive til et spørgsmål om regeringens parlamentariske grundlag.

Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Balladen om Miljø- og Fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) kan sat på spidsen opsummeres i én enkelt ordveksling.

Den ombruste miljø- og fødevareminister er af kolleger, venner og modstandere blevet kaldt vedholdende, kontant og stædig. Og de selvsamme egenskaber slog ud i lys lue, da hun på et samråd tirsdag i denne uge ikke ville komme med de indrømmelser, som de Konservative forsøgte at presse ud af hende.

»Nu giver jeg ministeren en sidste chance for at erkende, at de tal, der er lagt frem, som skulle beskrive udledningen i kvælstofudledningen, ikke har været retvisende,« lød det fra Rasmus Jarlov (K), landbrugsordfører for de Konservative.

Ministeren svarede det samme som tidligere:

»Jeg har lagt tallene frem. Jeg mener, de er retvisende.«

Det var her, at pladen gik én gang for meget på repeat for de Konservative. Få timer senere valgte regeringens støtteparti med formand Søren Pape Poulsen (K) i spidsen at udtrykke mistillid til ministeren og trække i tæppet under ministertaburetten.

Den garvede Venstre-minister er de seneste uger blevet centrum i, hvad der først var et politisk stormvejr med en bidsk opposition i offensiven, men som siden tirsdag formiddag har udviklet sig til en voldsom konflikt i blå blok og et spørgsmål om regeringens overlevelse. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har siden understreget gang på gang, at han har tillid til Eva Kjer Hansen. Men i dag meddelte hun altså, at hun trak sig fra posten, selv om hun »har været glad for hver eneste dag« i ministeriet.

Det hele begyndte, da en række topforskere i Berlingske advarede om, at processen omkring tilblivelsen af regeringens landbrugspakke og lempelserne af reglerne om udledning af kvælstof er foregået på et urigtigt og misvisende grundlag. Ministeren og embedsmændenes – ifølge forskerne – kreative beregninger får det til at fremstå, som om landbrugspakken gavner naturen mere, end tilfældet er. Oppositionen har sammen med de Konservative følt sig vildledt.

Det er ikke første gang, at kritik af landmandsdatteren fra Sønderjylland fører til, at Folketinget må tage konsekvenser.

Eva Kjer Hansen er uddannet økonom, har siddet i Folketinget siden 1990 og var socialminister og minister for ligestilling fra 2004 til 2007, mens hun efterfølgende og indtil 2010 første gang var minister for fødevare-, landbrugs-og fiskeriområdet.

Tilbage i 2005 gjorde hun sig som socialminister bemærket med en udtalelse om ulighed, som gerne måtte »blive større, for den skaber dynamik i samfundet«. Efterfølgende blev hun sat på plads af Anders Fogh Rasmussen. Senere - i 2009 - fik hun som fødevareminister en næse af Folketingets Europaudvalg, fordi hun ikke kunne redegøre for, hvordan regeringen ville undgå skader på naturen, da EU ophævede, at landbruget var tvunget til braklægning.

Med et sønderjysk kaffebord på Christiansborg kunne hun i december fejre sit 25-års jubilæum som folketingsmedlem valgt i samme område. Og lokalt er hun da også populær for at trække i gummistøvlerne og lytte til smedemesteren, bondemanden og fru Jensen.

»Hun er åben og umiddelbar. Hun kommer, når vi kalder,« som kredsformand i Kolding-Syd, Anton Yding, har fortalt til Berlingske.

Hun beskrives desuden som dygtig og professionel af både venner og modstandere. Og stædig. For man påstår, at sønderjyder er stædige, og det er Eva Kjer Hansen, siger Anton Yding.

»Jeg ser hende som en ordentlig – en dygtig politiker – som ved, hvad hun vil. Hun har en mission og et mål. Og ja, hun besidder det, jeg vil kalde den sønderjyske stædighed. Det er klart, at den kan være en hæmsko i nogle tilfælde«, har Anton Yding forklaret til Politiken.

Allerede før balladen om de sminkede miljøregnskaber blev ministeren kritiseret. Det skete, da dagbladet BT kunne fortælle, at ministeren og organisationen Bæredygtigt Landbrug har haft et særdeles tæt parløb om udarbejdelsen af et kommissorium for den arbejdsgruppe, der skal udarbejde nye retningslinjer for vedligeholdelsen af de danske vandløb.

Det var kickstarten til et forløb, hvor kritikere og oppositionspolitikere har set en miljø- og fødevareminister, der er skidt for miljøet og tættere på landbrugslobbyen, end hvad godt er. Landmændene har derimod set en »superminister« og en hjælpende hånd til at hårdt presset landbrug. De to fløje var trukket op.

Som Europa-parlamentariker Jeppe Kofod (S), sagde for nylig til Berlingske:

»Hun er en politiker, der støtter det traditionelle, tilbageskuende landbrug. Hun støtter ikke det progressive, fremsynede landbrug, der tager ansvar for miljø og dyrevelfærd,« lød det fra Jeppe Kofod

Omvendt har landbruget været glade for deres »superminister«, som hun er blevet benævnt. I den lejr står organisationen Bæredygtigt Landbrug, der mener, at sagen mere end noget andet har karakter af politisk fnidder.

Bæredygtigt Landbrugs formand, Flemming Fuglede Jørgensen beklager, at man må sige farvel til »den fagligt dygtigste minister vi har haft i nyere tid.«