Portræt: Boyes borgmestertid, telefonregningen og en røffel fra Kim Larsen

Odenses borgmester har i en generation været med, når beslutningerne om Odenses fremtid er blevet taget.

Borgmester Odense - Anker Boye Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker

Anker Boyes dage som borgmester i Odense er ved at være talte.

Den erfarne socialdemokrat meldte torsdag aften ud, at han ikke stiller op til en ny periode, når der skal sammensættes et nyt byråd i 2017.

Dermed er det farvel til en mand, der om nogen har sat sit præg på Odense de seneste to årtier.

Han har stillet op seks gange til posten som borgmester - og vundet de fem. Første gang var i 1993, hvor Ritzau indledte sit portræt af den nye mand i spidsen for Odense med følgende ord:

»Det bliver en borgmester helt uden byrådserfaring, der sætter sig i borgmesterstolen i landets tredjestørste by, Odense. Den 43-årige socialdemokrat Anker Boye har indtil nu fulgt slagene på den lokalpolitiske arena fra tilskuerpladserne.«

Den manglende erfaring må der her 23 år senere siges at være rådet bod på. Foruden over 20 år som borgmester har han også været rådmand, for- og næstformand for Kommunernes Landsforening samt aktiv i en lang række bestyrelser.

Og nu mener Boye altså selv, at det er ved at være på tide at stoppe. Ikke mindst fordi Odense nu er inde i den udvikling, Anker Boye ønsker.

»Jeg ville have transformationen af byen og vækststrategien fasttømret, så det ikke er til at rokke. Og sådan er det nu. Det kan ikke stoppes,« siger han til Fyens Stiftstidende.

Bygningsmaler og portør

Men det var først efter en række år på arbejdsmarkedet, at Anker Boye søgte ind i politik. Først som bygningsmaler og siden som portør på Odense Sygehus

Jobbet på sygehuset blev startskuddet til en politisk karriere, der gik fra jobbet som tillidsmand over flere faglige tillidsposter og blandt andet formand for LO i Odense, inden han ved valget i 1993 kunne overtage den socialdemokratiske borgmesterarv fra Verner Dalskov.

Resten - eller hvert fald en stor del af det - er historie. Boye skovlede stemmer ind ved flere af de efterfølgende valg, og han blev et kendt ansigt - også i resten af Danmark.

Borgmester Odense - Anker Boye Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker.

Men op til valget i 2005 begyndte det så småt at gå skævt. Der blev hvisket i krogene om, at Anker Boye var blevet for magtfuldkommen, enerådig - ja, måske næsten enevældig.

En stor sparerunde i 2002, der blandt andet fik sangeren Kim Larsen til at kalde borgmesteren for »en laktaske - pæn udenpå men uden indhold«, var ikke glemt.

Og pludselig begyndte en ellers stort anlagt fejring af 200-året for bysbarnet H.C. Andersens fødsel at gå skævt.

Anker Boye fik som bestyrelsesformand for H.C. Andersen Fonden ansvaret for et dundrende underskud på et stort Andersen-show i Parken, og da det efterfølgende kom frem, at Boye sammen med et mindretal i bestyrelsen havde accepteret en millionhyre til sangerinden Tina Turner, var grunden til en detronisering af den socialdemokratiske bykonge lagt.

Borgmester Odense - Anker Boye Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker.

Nederlag slog ikke Anker Boye ud

Men på trods af nederlaget til den konservative Jan Boye ved valget i 2005, lod Anker Boye sig ikke slå ud.

Således kunne han fem år senere igen indtage rådhusets borgmesterkontor på Flakhaven i midten af Odense.

En af Anker Boyes første opgaver som nyvalgt borgmester var at føre byrådets beslutning om at lukke den centrale Thomas B. Thriges Gade for trafik ud i livet.

Odense - Borgmesteren hedder stadig Boye, men fornavnet skifter. Den nye borgmester er Anker Boye. Th.: S-gruppeformand i Folketinget, Carsten Hansen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker.

Det var en beslutning, der delte Odense i to lejre. Men beslutningen stod ved magt, selv om Boye ifølge Fyens Stiftstidende en overgang tvivlede på, om det nu også var den bedste løsning for byen.

Seks år senere er beslutningen om at lade nye kræfter komme til truffet. Anker Boye begrunder sit stop med en lyst til mere familietid.

»Lige om lidt bliver jeg 66 år. Ved udgangen af næste valgperiode vil jeg være lige knap 72. Jeg elsker min by, jeg elsker mit arbejde, men min kone Lykke og jeg vil gerne have nogle gode år sammen, hvor der er tid til andre ting,« siger han til Fyens Stiftstidende.

Telefonregningen og næsen

I 2014 dukkede en telefonregning for alvor op på de landsdækkende mediers radar og skabte stor ståhej omkring Anker Boye.

Telefonregningen var egentlig fra 2011. Dengang kom borgmesteren hjem fra en ferierejse i Tyrkiet. Hjem kom også en telefonregning på en kvart million kroner, som både borgmesterkontoret og Anker Boye selv erklærede sig særdeles overraskede over.

Ifølge Michael Bruhn Frederiksen, der var chef for Strategi og Kommunikation i Borgmesterforvaltningen i Odense Kommune, var det en ændring i loftet på Anker Boyes telefon, som afstedkom den høje telefonregning.

Boyes beløbsgrænsen var tilsyneladende blevet fjernet, uden at borgmesteren havde fået besked om det. Derfor havde Boye ikke været opmærksom på, hvor mange penge, han i Tyrkiet brugte på sin telefonregning, lød forklaringen ifølge tv2.dk dengang.

I september førte regningen til, at et enigt byråd gav Anker Boye en næse. Odense Kommune og telefonselskabet TDC har i øvrigt indgået forlig i sagen. Regningen blev halveret til 125.000 kroner - et beløb, som borgmesteren selv valgte at betale af egen lomme.

Kommunalvalg 2001 - - Klokken er lidt over 23.00 og borgmester Anker Boye ser ud til at vinde valget i Odense Kommune, modsat sine kollegaer i de andre større byer. Her foran kommunens skærm med resultater fra kommunens valgsteder tirsdag den 20. november 2001. (ERIK LUNTANG/SCANPIX NORDFOTO 2001) Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIK LUNTANG.

Peger på sin afløser

Anker Boye bliver siddende på sin post frem til valget i 2017. Det er først derefter, at tiden med Boye som byanker er forbi.

Og allerede nu har den mangeårige borgmester peget på manden, han mener, bør efterfølge ham og bringe Odense videre.

Boyes pegefinger peger på Peter Rahbæk Juel, der i øjeblikket er politisk ordfører for Socialdemokraterne i Odense og og tidligere rådmand i henholdsvis Ældre- og Handicapforvaltningen og Social- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i kommunen.

»Han har et godt hoved, han har været min højre hånd, han har været rådmand, han er engageret og dynamisk. Og så gør det heller ikke noget, at han er fra en yngre generation,« siger Anker Boye til Fyens Stiftstidende.

Erik Fabrin Anker Boye og Lars Lykke møde i finansministeriet Fold sammen
Læs mere
Foto: Rune Evensen.

Hvorvidt det rent faktisk bliver Peter Rahbæk Juel, der skal overtage tøjlerne i Odense, vides endnu ikke. Snart begynder generalforsamlingerne i Socialdemokraternes lokale partiforeninger i kommunen.

Og først i begyndelsen af april venter så repræsentantskabsmødet. Det er der, den nye spidskandidat skal udpeges, skriver Fyens Stiftstidende.

/ritzau/